ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με την Ελένη Σακελλαρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: 500 Λέξεις

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ηρθε στην Ελλάδα το 1963, φοίτησε στη Σχολή Χιλλ και σπούδασε φαρμακοποιός στο Καποδιστριακό της Αθήνας. Ασκησε το λειτούργημα επί 35 χρόνια (1976-2011) οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Η επιθυμία της να ασχοληθεί με τη συγγραφή υπήρχε από παλιά, όμως δεν ήταν εφικτό λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Το μυθιστόρημα «Το πιροσκί» είναι το πρώτο της (εκδ. Κέδρος). Εχει τρεις κόρες και είναι παντρεμένη με τον Στράτο Παραδέλη. Ζει στη Βούλα.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
«Η πτώση του Παρισιού» του Ιλια Ερενμπουργκ. «Το ρομάντσο της πεντάρας» του Μπρεχτ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Επειδή δεν μπορώ να είμαι ο Ρομπέν των Δασών, ο κατά τον μύθο προστάτης των φτωχών και αδυνάτων, θα ήθελα να είμαι η Γρούσα στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ, μία γυναίκα με απίστευτο σθένος, αυταπάρνηση και αγάπη για τη ζωή.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Ρέα Γαλανάκη, Τσίρκας, Μπρεχτ, Σαραμάγκου, Μυρτώ Νίλσεν, Ευγένιος Τριβιζάς, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Δημήτρης Φωτιάδης.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη σε ένα βιβλίο;
Στου Αγγελου Νταλαχάνη την «Ακυβέρνητη Παροικία» μου εξηγήθηκαν αρκετές απορίες σε σχέση με την έξοδο των Αιγυπτιωτών τη δεκαετία του ’60.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
«Το ρομάντσο της πεντάρας» του Μπρεχτ.

Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
«Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος» του Θανάση Παπαρήγα.

Πώς συνδέονται μία βετεράνος του λυρικού θεάτρου, ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και μία μετανάστρια στην Αθήνα του βιβλίου σας;
Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες οι πορείες τους διασταυρώνονται στην αρχή τυχαία στη γειτονιά που κατοικούν και στη συνέχεια συνδέονται μέσα από διάφορα γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες αποκαλύπτονται στο βιβλίο.

Πόσο σκληρή και πόσο ανθρώπινη είναι η πόλη έτσι όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο σας;
Δεν είναι τόσο η ίδια η πόλη ούτε σκληρή ούτε ανθρώπινη. Οι άνθρωποι και οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να ζήσουν είναι που βγάζουν στην επιφάνεια τη σκληρότητα, την αδικία ή αντίθετα την καλοσύνη και την αλληλεγγύη.

Εχετε Facebook ή Twitter κ.τ.λ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;
Δεν έχω. Θα μου αποσπούσε πολύτιμο χρόνο από δραστηριότητες που αποτελούν για μένα προτεραιότητες και προτιμώ να συναντιέμαι ζωντανά με τους ανθρώπους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ