Κίνηση με πολιτική σημασία από την Εκκλησία των Σκοπίων: Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» και ζητά να επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Κίνηση με πολιτική σημασία από την Εκκλησία των Σκοπίων: Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» και ζητά να επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αίτημα με σημαντικό πολιτικό αποτύπωμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονας χώρας υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, η Eκκλησία της γειτονικής χώρας έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητώντας να εγκαταλείψει την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», όπως ονομάζεται ως τώρα η σχισματική από το 1967 Εκκλησία, και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Το αίτημα αυτό μάλιστα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η σημασία της πρωτοβουλίας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2017 η Εκκλησία της ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτημα να υπαχθεί στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και του Πατριαρχείου της Σερβίας.

Αλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, εμμέσως αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μητέρα των βαλκανικών Εκκλησιών», σε ένα μήνυμα που απευθύνεται και σε κέντρα εκτός της βαλκανικής χερσονήσου.

Η πολιτική σημασία του αιτήματος της Eκκλησίας της ΠΓΔΜ καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι η δημιουργία «σχισματικής» Εκκλησίας στη χώρα, ήταν ένα βασικό στοιχείο του εθνικισμού των γειτόνων. 

Εως το 1967 η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, ωστόσο έως τη δεκαετία του '30 ανήκε γεωγραφικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μάλιστα στο κοιμητήριο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη έχει ενταφιαστεί Μητροπολίτης Σκοπίων. 

Το αίτημα ήδη εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018 Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή