ΚΟΣΜΟΣ

Νέες διαβουλεύσεις Πέντε Αστέρων - Λέγκας υπό το βλέμμα του Ματαρέλα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ιταλία

Νέες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα είναι ικανή να κυβερνήσει την χώρα, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.

Ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την κατάθεση της πρώτης εντολής από τον υποψήφιο πρωθυπουργό του συνασπισμού Πέντε Αστέρων - Λέγκας, έχει παγώσει τη διαδικασία συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος για να δώσει μία ευκαιρία στις διαβουλεύσεις των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο πρότεινε μία συμβιβαστική λύση: τη διατήρηση του Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στη θέση του υπουργού Οικονομικών, λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση του συνασπισμού και τον διορισμό στην νευραλγική αυτή θέση άλλης προσωπικότητας του «ίδιου βεληνεκούς».

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ματαρέλα «μελετά με προσοχή» την πρόταση του συνασπισμού.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Τοσκάνη και τη Λιγουρία, ότι «δεν θα πουλήσει την αξιοπρέπεια του για δέκα υπουργούς», αλλά πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για νέες διαβουλεύσεις , αλλά μόνο με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ήδη υπογράψει και το κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής, με την προσθήκη ίσως ορισμένων προσώπων από τους Αδελφούς της Ιταλίας, του μικρού εταίρου της Λέγκας. Ωστόσο, ματαίωσε τη σημερινή του περιοδεία στη Λομβαρδία για να επιστρέψει στη Ρώμη.

Αν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του, εντός των προσεχών δύο ημερών υπάρχουν δύο ραντεβού που αυξάνουν την πίεση: η Ιταλία έχει ανάγκη από την παρουσία ενός πρωθυπουργού στη στρατιωτική παρέλαση του Σαββάτου για την εθνική εορτή και για τη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά.

Παρά το κλίμα ακραίας αβεβαιότητας που κυριαρχεί από τη στιγμή που ο Κάρλο Κοταρέλι δεν παρουσίασε την λίστα των υπουργών του το βράδυ της Τρίτης, οι αγορές επιβεβαιώνουν σήμερα την ανάκαμψή τους που εμφανίσθηκε ήδη από τη χθεσινή ημέρα.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου βρισκόταν στο +1% πριν από λίγη ώρα , έχοντας κλείσει στο +2% χθες, ενώ το spread, μετά την εκτόξευσή του τις τελευταίες δέκα ημέρες πέραν του ορίου των 300 μονάδων βάσης , επανήλθε σήμερα στις 230 μονάδες.

Ωστόσο, οι Ιταλοί εμφανίζονται λιγότερο καθησυχασμένοι: σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες από το Ινστιτούτο Demopolis, το 54% των ερωτηθέντων εμφανίζονται «ανήσυχοι» για την πολιτική κατάσταση, το 30% «οργισμένοι», το 11% «απογοητευμένοι» και μόνον το 5% «ήσυχοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ