«Πυρά» ΔΣΑ κατά Κοντονή για τις ελλείψεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών

«Πυρά» ΔΣΑ κατά Κοντονή για τις ελλείψεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τραγική κατάσταση και από πλευράς ελλείψεων στο Πρωτοδικείο Αθηνών που φθάνουν μέχρι του σημείου ακόμα και ποσότητες χαρτιού «Αλφα τέσσερα» να καλύπτονται με δαπάνες του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος αντιδρά στην εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας με την ίδρυση δύο νέων πρωτοδικείων στην Αττική.

Οι δικηγόροι της Αθήνας θα ψηφίσουν σε εσωτερικό δικηγορικό δημοψήφισμα που διεξαχθεί στις 5, 6, 7, 8 και 11 Ιουνίου για το αν εγκρίνουν και θέλουν την υλοποίηση της υπουργικής εξαγγελίας, για την οποία ο ΔΣΑ υποστηρίζει ότι εντάσσεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες και έχει γίνει χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για χρήματα και κάποια αναγραφή της δαπάνης στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός αναφέρθηκε εκτενώς στις ελλείψεις υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και περιγράφοντας την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τόνισε ότι στην Ευρώπη η τάση είναι η συγχώνευση των δικαστηρίων και όχι η δημιουργία καινούργιων λόγω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, ενώ έθεσε ευθέως θέματα για «εξαγγελία- πυροτέχνημα» και υπογράμμισε.

«Αναρωτιέμαι που θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίμαχη εξαγγελία συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε πως:

«Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής, δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων.

Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;».

Το έλλειμμα ρευστότητας σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, προκύπτει και από τον θεσμό της νομικής βοήθειας, με τους δικηγόρους που διορίζονται σε πολίτες που δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν συνήγορο, να πληρώνονται 2 με 3 χρόνια μετά.

«Φθάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν δικηγόροι να παρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους το γραμμάτιο» είπε χαρακτηριστικά.

Οπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία.

Την ίδια ώρα ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και θέτουν το ερώτημα: Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;

Προς επίρρωση δε των θέσεων του, ο Δ. Βερβεσός αποκάλυψε ότι ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο σύλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ιντερνετ στο Πρωτοδικείο.

Το 2016-2017 η ένωση δικαστών και εισαγγελέων έδωσε 6.400 ευρώ για την αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών, ενώ τα τελευταία χρόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, έπιπλα γραφείου, συντήρηση ασανσέρ, εγκατάσταση και λειτουργία wi-fi.

«Με τι χρήματα θα φταχτούν τα καινούργια Πρωτοδικεία; Εδώ δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί» είπε ο Δ. Βερβεσσός, καλώντας τον Σταύρο Κοντονή να απαντήσει επί της ουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή