Το μεγάλο ραντεβού της ναυτιλίας

Το μεγάλο ραντεβού της ναυτιλίας

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «Ποσειδώνια 2018», η κορυφαία στο είδος της έκθεση στον κόσμο, ξεκινά σήμερα στην Αθήνα και στρέφει στην Ελλάδα τους διεθνείς προβολείς.

Όταν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια ο δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας «Ναυτιλιακή – Ναυτεργατική» Θεόδωρος Βώκος αποφάσισε να φέρει στην Ελλάδα εκατοντάδες ξένους από τον χώρο της ναυτιλίας διοργανώνοντας την έκθεση «Ποσειδώνια», δεν υπήρχαν ούτε οι κατάλληλοι εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι, ούτε οι απαραίτητες αεροπορικές συνδέσεις, ούτε φυσικά οι επιλογές εύκολης επικοινωνίας με απομακρυσμένες χώρες του πλανήτη που υπάρχουν τώρα. Όμως, ο Θεόδωρος Βώκος, μαζί με τον φίλο του Richard (Dick) Stubbs και τον γιο του Θεμιστοκλή Βώκο, είχαν το όραμα να προωθήσουν τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και την αξία του ελληνικού στόλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Και το κατάφεραν με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο Θεόδωρος Βώκος έπεισε την –εσωστρεφή μέχρι τότε– ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα να βγει προς τα έξω, επικοινώνησε τηλεφωνικά με στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο –σχεδόν ούτε fax δεν υπήρχε καλά καλά τότε– και κατάφερε να μαζέψει 80 ναυπηγεία και ναυτιλιακές εταιρείες από 15 χώρες του κόσμου. Η έκθεση «Ποσειδώνια» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο, σχεδόν πέντε χρόνια μετά το πρώτο ναυτιλιακό συνέδριο που διοργάνωσε στο Hilton. Από το 1970 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η φετινή, με τον εγγονό Θεόδωρο Βώκο στα ηνία, να αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αριθμό εκθετών ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο. Οι θετικές επιπτώσεις της δεν περιορίζονται μόνο στον ναυτιλιακό κλάδο, αλλά επηρεάζουν πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με πρώτο τον τουρισμό.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ

Περισσότερα από 22.000 στελέχη της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο θα επισκεφτούν την Αθήνα, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο της «Ποσειδώνια 2018», που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo. Στο νούμερο αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το προσωπικό περισσότερων από 1.900 εταιρειών από 92 χώρες που συμμετέχουν ως εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων 22 εθνικών περιπτέρων, παρουσιάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον νευραλγικό κλάδο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Το μεγάλο ραντεβού της ναυτιλίας-1

Πάνω από 22.000 επισκέπτες αναμένονται φέτος στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται περισσότερες από 40 συνεδριακές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις προϊόντων, τεχνικά σεμινάρια και συνεντεύξεις Τύπου σε διάφορους χώρους σε όλη την Αττική. Μέσα από τη διοργάνωση δημιουργείται ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, το οποίο απλώνεται και εκτός Αττικής, καθώς πολλοί από τους επισκέπτες παρατείνουν τη διαμονή τους επιλέγοντας να επισκεφτούν κι άλλους προορισμούς, να νοικιάσουν σκάφος αναψυχής ή να συμμετάσχουν σε κρουαζιέρες.

Εκτιμάται ότι η διοργάνωση των «Ποσειδωνίων», κάθε δύο χρόνια, αποφέρει συνολικά έσοδα 62 εκατ. ευρώ στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων της φιλοξενίας, της εστίασης, της διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και των μεταφορών. H μεγάλη αυτή συνάθροιση έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν τα μεγάλα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Aθήνας, να αυξάνει η πληρότητα των πτήσεων από και προς την Aθήνα και να σημειώνεται αύξηση στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και σε άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες.

Το μεγάλο ραντεβού της ναυτιλίας-2

Ο αγώνας ιστιοπλοΐας Posidonia Cup.

Η προσθήκη των Ποσειδωνιακών Αγώνων (Posidonia Games) στο πολύπλευρο πρόγραμμα της έκθεσης (ιστιοπλοΐα, αγώνας δρόμου, τουρνουά γκολφ και τουρνουά ποδοσφαίρου) έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της διάρκειας των «Ποσειδωνίων», που πλέον φτάνουν τις δέκα ημέρες, καθώς τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών έρχονται πολύ νωρίτερα για να προετοιμαστούν, παρατείνοντας έτσι τον χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα και, παράλληλα, αυξάνοντας τα συνολικά ποσά που δαπανούν για διαμονή, μεταφορά, σίτιση και άλλες συναφείς τουριστικές υπηρεσίες.

Το μεγάλο ραντεβού της ναυτιλίας-3

Posidonia Golf Tournament.

Όπως τονίζει ο κ. Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε.: «Η φετινή επιτυχία των “Ποσειδωνίων” μάς χαροποιεί για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει σαν προορισμός MICE και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες εταιρικές εκδηλώσεις διεθνούς βεληνεκούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του συνεδριακού και ιδίως του εκθεσιακού τουρισμού στην Ελλάδα. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι, καθώς η χώρα μας πλέον διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, πρέπει να επιδιώξει να προσελκύσει μεγάλες διεθνείς εκθέσεις που αποφέρουν έσοδα στη χώρα από τομείς όπως εκτελωνισμοί περιπτέρων και εκθεμάτων, κατασκευές και μεγαλύτερους χρόνους παραμονής. Ο επαγγελματικός τουρισμός για εκθέσεις και συνέδρια συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη για την παραμονή του κάθε επισκέπτη συγκριτικά με τον απλό τουρισμό αναψυχής».  

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, διεθνείς διοργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων από άλλους κλάδους επισκέπτονται την Αθήνα για να δουν πώς αντεπεξέρχονται οι υπάρχουσες υποδομές σε τόσο μεγάλες εκδηλώσεις. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, συνομολογούνται και προκύπτουν μεγάλες συμφωνίες μεταξύ εκθετών και πλοιοκτητών, με σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα μας, καθώς αυτές αφορούν την κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού προς εξαγωγή, γεγονός που προσφέρει εισροή πρόσθετου συναλλάγματος.

Η δραστηριότητα αυτή επεκτείνεται και πέρα από τα στενά όρια του ναυτιλιακού κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι φέτος υπάρχει αυξημένη συμμετοχή εταιρειών από τον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (περισσότερες από 60), οι οποίες, εκτός των άλλων, συμβάλλουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βελτίωση των ελληνικών υποδομών (π.χ. λιμανιών), προϊόντων και υπηρεσιών.

Το μεγάλο ραντεβού της ναυτιλίας-4

Ο αγώνας δρόμου Posidonia Running Event.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τόσο οι επισκέπτες της έκθεσης όσο και οι ίδιοι οι εκθέτες είναι στελέχη μεγάλων εταιρειών, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον ναυτιλιακό κλάδο. Είναι λοιπόν ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που ξοδεύουν αυξημένα ποσά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σε σύγκριση με τον μέσο όρο, επιλέγοντας διαμονή σε καταλύματα υψηλών κατηγοριών, ενώ επισκέπτονται πολλά αξιοθέατα. Επίσης, πρόκειται για τουρίστες που δεν προέρχονται απαραίτητα από τις συνηθισμένες αγορές από τις οποίες προσελκύει τουρίστες αναψυχής η Ελλάδα. Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Γεωργία, Πολωνία, Παναμάς, Λιβερία, Νήσοι Μάρσαλ, Μάλτα, Μπαχάμες, Νήσοι Κέιμαν, Παλάου, Αυστραλία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, ενώ φυσικά υπάρχουν και επισκέπτες από πιο παραδοσιακές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή