Γερμανία: Η χήρα του Χέλμουτ Κολ δεν θα λάβει αποζημίωση

Γερμανία: Η χήρα του Χέλμουτ Κολ δεν θα λάβει αποζημίωση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαργκαρέτε Ρέσκε, υπό το αυστηρό βλέμμα του αγάλματος του Αγίου Νικολάου, ανέγνωσε την απόφαση του δικαστηρίου που αφορούσε την αγωγή του πρώην Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ εναντίον του συγγραφέα Χέριμπερτ Σβαν. Σύμφωνα με την απόφαση, η χήρα Μάικε Κολ Ρίχτερ δεν δικαιούται ούτε σεντ από την αποζημίωση που διεκδίκησε ο σύζυγος της για προσβολή της προσωπικότητάς του από τη βιογραφία που συνέγραψε ο Χέριμπερτ Σβαν. Τα εκατομμύρια που επιδικάστηκαν τον περασμένο χρόνο στον Χέλμουτ Κολ αφορούν τον ίδιο και κανέναν άλλο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου η αποζημίωση για προσβολή της προσωπικότητας δεν μπορεί να κληρονομηθεί.

Ωστόσο η χήρα Κολ δεν ικανοποιήθηκε με την απόφαση και δήλωσε λίγες ώρες μετά την έκδοσή της ότι θα την προσβάλει προσφεύγοντας στο ανώτατο Ακυρωτικό Γερμανικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη.

Ο Χέριμπερτ Σβαν, ο βιογράφος του Χέλμουτ Κολ ήταν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος. «Είναι μεγάλη ανακούφιση. Η αγωγή εκατομμυρίων εκλείπει. Η άπληστη χήρα Κολ δεν θα πάρει φράγκο. Αυτό είναι ένα καλό νέο» δήλωνε ενθουσιασμένος ο Γερμανός βιογράφος.

«Παρερμηνείες» και «χοντροειδείς παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» 

Αυτό όμως είναι και το μοναδικό καλό νέο για τον Σβαν διότι ο πρώην Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ δικαιώθηκε πλήρως ηθικά. Όλα τα δικαστήρια που ασχολήθηκαν με την υπόθεση τον δικαίωσαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Χέριμπερτ Σβαν στο βιβλίο του «Η κληρονομιά – τα πρωτόκολλα Κολ» δεν θα έπρεπε ποτέ να δημοσιεύσει αποσπάσματα συνεντεύξεων που δεν είχε εγκρίνει προηγουμένως ο Χέλμουτ Κολ. Ο πρώην κακγελάριος συνομιλήσει πάρα πολλές ώρες με τον Σβαν, πάνω από 600 για την ακρίβεια, ωστόσο μόνο ένα μικρό τμήμα των δηλώσεων του ήθελε να δει δημοσιευμένο.

Η δικαστής για δυο ολόκληρες ώρες αναφερόταν σε «λάθος τσιτάτα» σε «παρερμηνείες» και σε «χοντροειδείς παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». Για παράδειγμα ο Σβαν στο βιβλίο του αναφέρεται σε δηλώσεις του Κολ που αφορούν την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ακούγοντας όμως το ηχητικό αρχείο διαπιστώνει κανείς ότι ο Κολ απαντά στην ερώτηση εάν έχει γνωρίσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Φυσικά, αλλά γι' αυτό δεν θα γράψουμε τίποτα».

Ακόμα, η δικαστής Μαργκαρέτε Ρέσκε επισημαίνει ότι το βιβλίο έγινε γνωστό με ένα τσιτάτο του Κολ ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήξερε να φάει με μαχαίρι και πιρούνι. Στην πραγματικότητα όμως ο Χέλμουτ Κολ αναφερόταν στις διαφορές μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας μετά την επανένωση. Ήθελε να πει πως κάποιες συνήθειες στη Δύση δεν ήταν γνωστές και διαδεδομένες στην Ανατολική Γερμανία όπως για παράδειγμα να τρως «σωστά» με μαχαίρι και πιρούνι.

(Πηγή: DW)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή