Νέα άνοδος με έκρηξη τζίρου σε Χ.Α. λόγω MSCI

Νέα άνοδος με έκρηξη τζίρου σε Χ.Α. λόγω MSCI

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, η οποία εκτόξευσε τον τζίρο στις τελικές δημοπρασίες, επηρέασε την αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, περιορίζοντας έτσι τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στο 0,88%, όταν ενδοσυνεδριακά είχαν αγγίξει το +1,6%. Η χθεσινή ανάκαμψη αν και είχε τη σημαντική στήριξη της πλειονότητας των τραπεζικών μετοχών, χαρακτηρίζεται «προσεκτική», αφού ούτε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ούτε η προσπάθεια πολιτικής λύσης στην Ιταλία οδήγησαν το Χ.Α. σε ανάλογη «έκρηξη» με αυτήν του όγκου συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 755,85 μονάδες, μειώνοντας έτσι τις απώλειες από τις αρχές του μήνα στο 11,93%, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 147,3 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. να σημειώνονται στο τελευταίο 5λεπτο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,09%, ολοκληρώνοντας τον μήνα με απώλειες 18,6%. Η μετοχή της Eurobank ξεχώρισε με κέρδη 6,51%, στο +6,20% έκλεισε η Πειραιώς, ενώ στο +3,14% έκλεισε η Εθνική και με απώλειες 2,09% έκλεισε η Alpha Bank λόγω των εκροών που έφερε η αναδιάρθρωση του MSCI. Αξίζει να σημειώσουμε πως από σήμερα, 1η Ιουνίου, ισχύουν οι νέες σταθμίσεις του δείκτη MSCI Standard της Ελλάδας, ο οποίος πλέον περιλαμβάνει οκτώ μετοχές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα,Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν) μετά τη διαγραφή της Folli Follie. Επίσης, υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΠΕ βγαίνουν από τον MSCI Small Cap και τη θέση τους παίρνει η ΓΕΚ Τέρνα. Αυτές οι αλλαγές ώθησαν, χθες, σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων των παθητικών διαχειριστών κεφαλαίων, κάτι που αναμενόταν ευρέως.

Ο Μάιος αποτέλεσε τον μήνα με τις χειρότερες αποδόσεις από τις αρχές του έτους και αν και οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις προσέφεραν κάποια κέρδη, ωστόσο δεν κατάφεραν να ανακουφίσουν τους επενδυτές από τους ισχυρούς κραδασμούς που προηγήθηκαν στα χαρτοφυλάκιά τους λόγω της κρίσης που έφερε στην αγορά η υπόθεση της Folli Follie αλλά και ο «σεισμός» που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Οπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec., «στις επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί αν η προσπάθεια της αγοράς να διαφύγει από τα “υπερπουλημένα” επίπεδα θα έχει συνέχεια, ή αν θα επικρατήσει η στρατηγική “sell the rallies”, με όσους έχουν “εγκλωβιστεί” να καραδοκούν προκειμένου να κλείσουν τις “long” θέσεις τους σε λίγο υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή