Τυφώνας Τραμπ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τυφώνας Τραμπ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό οδήγησε σε απώλειες τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι επενδυτές βλέπουν πως εντείνονται οι τάσεις προστατευτισμού από τις ΗΠΑ εναντίον των εμπορικών συμμάχων τους, με κίνδυνο να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διάφορους κλάδους, από την τεχνολογία μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες, και να απειληθούν παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη, όπως έχει προειδοποιήσει το ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου, τα κέρδη που σημειώνονταν στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης στην Ευρώπη αντικαταστάθηκαν με απώλειες στο κλείσιμο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,63%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,4%, με τη μετοχή της Deutsche Bank να χάνει πάνω από 7% επειδή η αμερικανική θυγατρική της θεωρείται «προβληματική» από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Αξιόλογες απώλειες σημειώθηκαν, επίσης, στον γερμανικό κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω πληροφοριών που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τις εισαγωγές πολυτελών αυτοκινήτων όπως είναι τα Mercedes-Benz. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 διολίσθησε κατά 0,53% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 0,15%.

Η κλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία οδήγησε τον χρηματιστηριακό δείκτη Ibex-35 σε απώλειες 1,05%. Είναι εξαιρετικά αμφίβολη η επιβίωση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα των Σοσιαλιστών. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib κατέγραψε χθες οριακές απώλειες (-0,06%) και οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά περίπου 33 μονάδες βάσης μετά τις υψηλές διακυμάνσεις στην αρχή της εβδομάδας, λόγω, επίσης, πολιτικής αβεβαιότητας.

Αρνητικό κλίμα λόγω των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε επίσης στη Wall Street. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν λίγο πριν από το χθεσινό κλείσιμο απώλειες άνω του 0,8% και του 0,3%, αντίστοιχα. Η χθεσινή πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου περιορίστηκε, φθάνοντας τα 67,11 δολάρια το βαρέλι, λόγω της υποχώρησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 77,87 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή