Παυλόπουλος: Να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος

Παυλόπουλος: Να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να καταστεί το ελληνικό χρέος όχι απλώς βιώσιμο, αλλά διαχειρίσιμο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. «Η ομαλή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο και όχι απλώς “βιώσιμο” με τεχνικούς όρους», ανέφερε.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με «ρήτρα ανάπτυξης» και κάλεσε την Ευρωζώνη να κατανοήσει ότι, σήμερα, ο πραγματικός «εχθρός» της δεν είναι τόσο το έλλειμμα όσο το χρέος. «Η λογική Μακρόν», σημείωσε, «εκκινεί από την παραδοχή ότι ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους περνά, πρωτίστως, μέσα από την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης». Χαρακτήρισε επίσης την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επιβεβλημένη μεταρρύθμιση που αφορά την εν γένει άμυνα της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι θα ήταν ένα νέο λάθος εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών το να κρίνουν το ελληνικό πρόβλημα ως «ξένο» προς το γενικότερο αντίστοιχο πρόβλημα της Ευρωζώνης. Δοθέντος μάλιστα, όπως είπε, ότι, κατά ένα σημαντικό τουλάχιστον μέρος, το ελληνικό πρόβλημα δημόσιου χρέους οφείλεται και στα αίτια της γενικευμένης κρίσης χρέους εντός Ευρωζώνης.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι είναι κάτι περισσότερο από ευκρινές ότι η ευοίωνη προοπτική της Ελλάδας δεν εξαρτάται μόνον από τις δικές της προσπάθειες, αλλά και από τη στάση των εταίρων της στην Ε.Ε. πολλώ δε μάλλον όταν η Αθήνα εκπληρώνει στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή