Ανάπτυξη άνω του 2% για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος

Ανάπτυξη άνω του 2% για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά απαιτητικός, καθώς συναρτάται με τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει στην εαρινή έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Επίσης, υποστηρίζει ότι το υπερπλεόνασμα του 2017 είναι αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων από έμμεσους φόρους και των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με το 2016, αλλά και από τη συγκράτηση δαπανών.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018, θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να κινηθεί πάνω από 2%, τονίζουν οι αναλυτές.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρίνει ότι η αναθεώρηση της πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2018 κατά 2- 2,3% (σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 2,5%) αποτελεί έναν σαφώς ρεαλιστικότερο στόχο. Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στο «αποτέλεσμα βάσης» που προκλήθηκε από την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, ελαφρώς χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, η πραγματοποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων απαιτεί την υπέρβαση σημαντικών κινδύνων που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν και συγκεκριμένα:

• Την προσαρμογή της χώρας στο «μεταμνημονιακό» περιβάλλον ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας.

• Τη διατηρούμενη σε υψηλά επίπεδα ανεργία και την επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος.

• Τις απρόβλεπτες επιπτώσεις των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στο Ιράν, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και στην Τουρκία.

• Την κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία, η οποία μπορεί να αποτελέσει εστία σοβαρής αβεβαιότητας.

• Την αρνητική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση από την παράταση των περιοριστικών φορολογικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή