Απαγόρευση μπούργκας και νικάμπ στη Δανία

Απαγόρευση μπούργκας και νικάμπ στη Δανία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Η Δανία ακολούθησε το παράδειγμα αρκετών ακόμα χωρών της Ευρώπης απαγορεύοντας ενδύματα τα οποία καλύπτουν το πρόσωπο. Στα απαγορευμένα ρούχα συμπεριλαμβάνονται και οι ισλαμικές μαντίλες, όπως η νικάμπ και η μπούργκα. Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο προτάθηκε από την κεντροδεξιά συγκυβέρνηση, υπερψηφίστηκε χθες με ψήφους 75 υπέρ και 30 κατά, ενώ καταγράφηκαν 74 απουσίες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πάντως, το μέτρο αυτό δεν στοχεύει τα θρησκευτικά σύμβολα, αφού δεν απαγορεύει τα τουρμπάνια και το εβραϊκό κίπα. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο έχει γίνει γνωστό ως «Απαγόρευση της μπούργκας», με αρκετούς να θεωρούν ότι στρέφεται ενάντια στον ενδυματολογικό κώδικα συντηρητικών μουσουλμάνων γυναικών. Λίγες είναι πάντως οι μουσουλμάνες γυναίκες στη Δανία που φορούν καλύμματα στο πρόσωπο.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου και προβλέπει πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 1.000 κορώνες (περίπου 150 ευρώ) μέχρι 10.000 κορώνες, ανάλογα με τον αριθμό των παραβιάσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Δανίας, «η κάλυψη του προσώπου είναι ασύμβατη με τις αρχές της κοινωνίας της Δανίας». Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε το μέτρο «καταπάτηση των δικαιωμάτων της γυναίκας». Μάλιστα, η Ζάιναμπ Ιμπν Χουσεΐν, κάτοικος της Κοπεγχάγης, η οποία φορά νικάμπ, δήλωσε: «Το νέο μέτρο με περιορίζει σημαντικά, καθώς δεν μου επιτρέπει να πάω στο σχολείο, να βγω με τους γονείς μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή