Γερμανία: Εξεταστική επιτροπή για το μεταναστευτικό ζητεί η AfD

Γερμανία: Εξεταστική επιτροπή για το μεταναστευτικό ζητεί η AfD

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εξεταστική επιτροπή για την πολιτική της Αγκελα Μέρκελ στο μεταναστευτικό ζήτησε χθες το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD, λίγες ημέρες αφότου κατέθεσε σχετική προσφυγή στο Συνταγματικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Η AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) δεν διαθέτει την υποστήριξη του 25% των βουλευτών, που απαιτείται για τη σύσταση της επιτροπής.

Το κόμμα πασχίζει να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο από τη μεταναστευτική κρίση όσο ακόμη είναι νωπή η αίσθηση της απώλειας ελέγχου που προκάλεσε σε μερίδα του πληθυσμού το προσφυγικό κύμα του 2015. To 2017, o αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 46% σε σύγκριση με το 2016, όταν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση των 500 εκατ. κατοίκων ζήτησαν άσυλο 1,2 εκατ. άνθρωποι.

Η AfD ζητεί να ερευνηθεί η κυβερνητική πολιτική από το 2014, να δοθούν εξηγήσεις για τη νομική βάση της απόφασης της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ να υποδεχθεί πρόσφυγες το 2015, οι επιπτώσεις στην ασφάλεια και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το κόστος της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Το φιλελεύθερο κόμμα FDP έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει στη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής, χωρίς, και πάλι, να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών. Προς τούτο θα ήταν απαραίτητη η σύμπραξη βουλευτών του βαυαρικού CSU, κόμματος που μετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ενόψει και των πιέσεων που δέχονται από την AfD στην προεκλογική εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, κάποιοι βουλευτές του CSU μπορεί να συμφωνήσουν στη σύσταση επιτροπής, αν και μόνο για το στενό αντικείμενο των σκανδάλων στην υπηρεσία ασύλου BAMF.

Υπέρ της διαλεύκανσης της υπόθεσης των κυκλωμάτων που χορηγούσαν άσυλο σε μη δικαιούχους έχουν ταχθεί και άλλα κόμματα, όπως οι Πράσινοι, που υποστηρίζουν μεν τους πρόσφυγες, αλλά επιθυμούν να παταχθούν τα κυκλώματα που επωφελήθηκαν από τη διαχείριση του προσφυγικού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή