ΠΓΔΜ: Δημόσια διαφωνία από Ιβάνοφ

ΠΓΔΜ: Δημόσια διαφωνία από Ιβάνοφ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά σκληρή στάση κατά του συμβιβασμού με την Ελλάδα τηρεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Χθες, για ακόμα μία φορά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή του και στους δύο όρους που θέτει η Ελλάδα, το erga omnes και την αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, χθες, από ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας περιέγραψε την εξελισσόμενη συζήτηση για συμφωνία ως προσωπική υπόθεση ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. «Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία”», είπε ο κ. Ιβάνοφ και κατέληξε ότι «η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή έναντι όλων (erga omnes)».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της προεδρίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ έκανε λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ να συμμορφωθεί με τις νομικές προβλέψεις που συνοδεύουν τη σύναψη διεθνών συμφωνιών. Επίσης, «υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση μιας διεθνούς συμφωνίας θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με το σύνταγμα της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” και όχι να προβλέπει την τροποποίησή του». Ο κ. Ιβάνοφ δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο της ΠΓΔΜ τον κ. Ντιμιτρόφ, μία μέρα αφότου είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρακτικά, πάντως, ο κ. Ιβάνοφ δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πιθανή συμφωνία που θα κατατεθεί στη Βουλή της ΠΓΔΜ για έγκριση, παρά μόνο να την καθυστερήσει. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας, το οποίο, παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν υπεγράφη από τον κ. Ιβάνοφ, ετέθη σε ισχύ, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι υπέρτερης θεσμικής αξίας από την προεδρική εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή