Επιστολή Κιμ προς Τραμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας διεξάγονταν χθες ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη – τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στα σύνορα των δύο κορεατικών κρατών. Από την έκβαση αυτών των διαβουλεύσεων θα κριθεί αν υπάρξει επαρκής γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών στο επίμαχο θέμα της αποπυρηνικοποίησης, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για τη συνάντηση κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ θετικές» τις συνομιλίες και εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν και όχι κατηγορηματικός, για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση, που είχε οριστεί αρχικά για τις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη κομίζει επιστολή του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν προς τον ίδιο, την οποία ενδέχεται να του παραδώσει σήμερα, στην Ουάσιγκτον. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο παρέθεσε δείπνο εργασίας στον επικεφαλής της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας Κιμ Γιονγκ Τσολ, στο Μανχάταν, ανοίγοντας την αυλαία των διήμερων συνομιλιών. Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας του που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια. Προτού αρχίσουν οι χθεσινές συνομιλίες, ο Πομπέο δήλωσε ότι η σύνοδος που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη «αντιπροσωπεύει για τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας μια μεγάλη ευκαιρία να επιτύχει ασφάλεια και ευημερία».

Ρωσικό ενδιαφέρον

Την ίδια στιγμή, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποδεχόταν στην πρωτεύουσα της χώρας του, την Πιονγιάνγκ, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με αντικείμενο την επιχειρούμενη προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προσκάλεσε τον Κιμ να επισκεφθεί τη Μόσχα και τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, με ταυτόχρονη άρση των αμερικανικών κυρώσεων – θέσεις που ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της Πιονγιάνγκ. Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η τοποθέτηση του Λαβρόφ τονίζει το ενδιαφέρον της Ρωσίας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διεργασίες γύρω από το Κορεατικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή