Λύση για χρέος ζητεί ο Τσίπρας

Λύση για χρέος ζητεί ο Τσίπρας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να δώσουν στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μια λύση τέτοια «που θα κατοχυρώνει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία», προκειμένου να τεθεί οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση και να μπορέσει η Ευρώπη απερίσπαστη να εργαστεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη γειτονική Ιταλία, ζήτησε χθες από τους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Με τις εξελίξεις στην Ιταλία να προκαλούν σοβαρούς κλυδωνισμούς ευρύτερα στην Ευρώπη και, αναπόφευκτα, στην εύθραυστη ελληνική οικονομία, ο προβληματισμός της κυβερνητικής ηγεσίας για τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος είναι περισσότερο από εύλογος.

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απευθύνθηκε προς τους εταίρους διεκδικώντας μια θετική και γρήγορη λύση – διευθέτηση στο ζήτημα του χρέους, προκειμένου ακριβώς να αποκρουστεί η απειλή που εγείρεται από την αβεβαιότητα στη γειτονική χώρα. Ετσι, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες σε μια λύση στο ζήτημα του χρέους «που επιβάλλεται και από την κρισιμότητα των στιγμών για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Παράλληλα, προκειμένου να αποκρούσει οποιαδήποτε συζήτηση ή υπόθεση για αλλαγή των δεδομένων όσον αφορά την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μια συμφωνία ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμική και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα». Και, ταυτόχρονα, καθώς η καλή ρύθμιση που η κυβέρνηση ζητεί απειλείται από το δικό της αφήγημα επιτυχίας για τις επιδόσεις της οικονομίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «όλοι οφείλουν να μην παρασυρθούν από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουν μια λύση που θα κατοχυρώνει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στα μέσα Ιουνίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτουμένων του προγράμματος και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για την οριστικοποίηση των αποφάσεων για το χρέος.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της στάσης που επέδειξαν ορισμένοι από την πλευρά της Ευρώπης, αναφέροντας ότι είναι «απαράδεκτο κάποιοι αφ’ υψηλού να κουνάνε το δάκτυλο στους λαούς και να τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίζουν». Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα, ο πρωθυπουργός εξήρε τις επιδόσεις του κλάδου όλα τα τελευταία χρόνια. Ενώ, αναφορικά με τις προοπτικές που διαμορφώνονται από την ολοκλήρωση της μνημονιακής πορείας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για δυνατότητες σταδιακής, αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δηλώνοντας ότι μέρος αυτής της ελάφρυνσης θα αφορά και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή