Πέντε είναι οι μνηστήρες για το 50,1% των ΕΛΠΕ

Πέντε είναι οι μνηστήρες για το 50,1% των ΕΛΠΕ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους, σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, διατηρεί τόσο η πλευρά των μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) όσο και η πλευρά της κυβέρνησης. Στον διαγωνισμό, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, προσήλθαν τα εξής πέντε επενδυτικά σχήματα: 1. Alrai Group Holdings Limited. 2. Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία). 3. Gupta Family Group Alliance. 4. Glencore Energy UK LTD. 5. Vitol Holding B.V. Στον διαγωνισμό δεν προσήλθαν μεγάλα ονόματα από τον χώρο της διύλισης και του up stream, κάτι που θα προσέδιδε μεγαλύτερο κύρος αλλά και αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Την παρτίδα σώζει, επί του παρόντος, η συμμετοχή δύο εκ των μεγαλυτέρων traders στη διεθνή αγορά του πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ολλανδικής Vitol και της ελβετικής Glencore, αφού οι τρεις άλλες συμμετοχές προέρχονται από σχετικά άγνωστες εταιρείες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες Gupta Family Group, βιομηχανικός όμιλος με δραστηριότητες στα μέταλλα, την ενέργεια και τη ναυτιλία, Carbon Asset Management, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του Al Shaheen Group και Alrai Group Holdings Ltd, με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας, και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, κυρίως στη βιομηχανία, στο contracting και στο trading.

Και οι τρεις τελευταίες εταιρείες δεν είναι βέβαιον ότι πληρούν τα κριτήρια για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, κάτι που θα αξιολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πέντε είναι οι μνηστήρες για το 50,1% των ΕΛΠΕ-1

Αντιθέτως, η πρόκριση των Vitol και Glencore θεωρείται δεδομένη. Η Vitol είναι ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε στο Αμστερνταμ το 1996 και σήμερα εδρεύει στη Γενεύη. Εμπορεύεται επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα, και το 2017 εμφάνισε έσοδα 181 δισ. δολάρια. Η Vitol είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ, μέσω ελβετικής θυγατρικής της, έχει λάβει άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας 50 MW. Ως trader έχει συνεργαστεί τόσο με τον όμιλο της Μotor Oil όσο και των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής των επενδύσεων της εταιρείας (10/5/2018), η μελλοντική ανάπτυξη της Vitol θα προέρχεται ολοένα και περισσότερο από το φυσικό αέριο και το LNG.

H Clencore ιδρύθηκε το 1974 και εδρεύει στο Μπαρ Ζιγκ της Ελβετίας. Παράγει και εμπορεύεται ευρύ φάσμα μετάλλων και ορυκτών, ενέργειας και γεωργικών προϊόντων. Η Clencore τροφοδοτεί την αγορά με 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ διαθέτει πετρελαϊκά assets στο Τσαντ, στο Καμερούν και δύο στη Γουινέα. Η εταιρεία σε συνεργασία με το Qatar Investment Authority (κρατικό fund του Κατάρ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft.

Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια. Αμέσως μετά θα ανοίξει το data room, όπου οι δυνητικοί επενδυτές θα μπορούν να βρουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τα ΕΛΠΕ, έτσι ώστε να προχωρήσει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο.

Στα 74 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

Διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας, με αύξηση παραγωγής και πωλήσεων, παρά την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, παρουσίασαν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 149 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 62 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 74 εκατ. ευρώ, έναντι 124 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης και η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2017 ήταν, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οι καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων. Σε αυτό το περιβάλλον, τα διυλιστήρια του ομίλου σημείωσαν ρεκόρ αύξησης παραγωγής και πωλήσεων, στα 3,9 εκατ. ΜΤ (+2%) και 4,1 εκατ. (+3%), αντίστοιχα, και ρεκόρ εξαγωγών στα 2,5 εκατ. ΜΤ, ξεπερνώντας το 60% των συνολικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας, εντός του α΄ εξαμήνου ολοκληρώνεται η διαδικασία αναχρηματοδότησης των τραπεζικών δανείων του ομίλου, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού τραπεζικού δανείου 400 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών έως το 2023, ενώ υπεγράφη ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή 300 εκατ. ευρώ έως το 2021.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μέσω τηλεδιάσκεψης στους αναλυτές, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, όταν ρωτήθηκε για την αξιοποίηση των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, είπε ότι θα εγγραφούν στη χρήση του πρώτου τριμήνου του 2019 και ότι ένα μέρος θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του δανεισμού και ένα άλλο θα επιστραφεί στους μετόχους. Ερωτηθείς για το υπόλοιπο της οφειλής προς την ιρανική NIOC, τόνισε ότι το ποσό που απομένει δεν αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για τον όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή