Στο σφυρί ο χάρτης που «οδηγεί» στον Winnie

Στο σφυρί ο χάρτης που «οδηγεί» στον Winnie

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αυθεντικός χάρτης του δάσους όπου ζούσε το αρκουδάκι Winnie the Pooh είναι προφανώς ο διασημότερος χάρτης στην ιστορία της βρετανικής λογοτεχνίας. Τώρα πρόκειται να δημοπρατηθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταφέρει να συγκεντρώσει 150 χιλιάδες στερλίνες. Το αυθεντικό σχέδιο του Ε.Η. Σέπαρντ, που χρονολογείται από το 1926 και δεν είχε ιδωθεί για περισσότερο από μισό αιώνα, εισήγε τους αναγνώστες στην παρέα του Κρίστοφερ Ρόμπιν και των φίλων του στο δάσος στο βιβλίο. Ο χάρτης διαδραμάτισε και σημαντικό ρόλο στην ταινία του Ντίσνεϊ «Winnie the Pooh and the Ηoney Tree», στην οποία εμφανίστηκε στα πρώτα λεπτά της ταινίας. Εκτός του ότι συλλαμβάνει τον κόσμο του δάσους που περιγράφεται στο βιβλίο, περιλαμβάνει και τους αγαπημένους χαρακτήρες του Α.Α. Μιλν.

Γεμάτο από τοποθεσίες γραμμένες με ορθογραφικά λάθη, το σχέδιο φέρει την υπογραφή «ζωγραφισμένο από εμένα με τη βοήθεια του κυρίου Σέπαρντ».

Αρχικά πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s το 1968 και συγκέντρωσε 650 στερλίνες, ωστόσο ο δημοπρατικός οίκος το ξαναπούλησε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη δύο χρόνια αργότερα έναντι 1.700 στερλινών. Οπως τονίζει ο Φίλιπ Ερινγκτον, ο ειδικός του οίκου Sotheby’s στα βιβλία και τα χειρόγραφα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα σχέδια και ιδιαιτέρως για τα έργα του Σέπαρντ. Το 2014 ένα αυθεντικό σχέδιο με μελάνι, που απεικόνιζε τους χαρακτήρες να παίζουν, πωλήθηκε έναντι 314.500 στερλινών, την υψηλότερη τιμή που συγκέντρωσε ποτέ ένα σχέδιο βιβλίου.

Ο Ερινγκτον τόνισε ότι η εργασία του Σέπαρντ ήταν πάντα ξεχωριστή καθώς ήταν πάντοτε παρούσα στα βιβλία του Winnie the Ρooh. «Τα βιβλία ποτέ δεν κυκλοφόρησαν στη Βρετανία ή στις ΗΠΑ με ζωγραφιές άλλες από αυτές του Σέπαρντ και αυτό αποδεικνύει τη δύναμη και την ικανότητα του σχεδιαστή, και γι’ αυτό ο χάρτης του δάσους είναι ο διασημότερος της βρετανικής λογοτεχνίας».

Ο χάρτης πρόκειται να δημοπρατηθεί μαζί με άλλα τέσσερα σχέδια του Σέπαρντ. Ενα σχέδιο απεικονίζει τον Κρίστοφερ Ρόμπιν και τον Winnie να κρατιούνται από το χέρι καθώς πηγαίνουν να πουν το οριστικό τους αντίο.

Τα πέντε αυθεντικά σχέδια θα προσφερθούν στη δημοπρασία στις 10 Ιουλίου με συνολική αξία η οποία θα κυμαίνεται από 310.000 στερλίνες μέχρι 440.000 στερλίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή