Κανένα περιθώριο χαλάρωσης μετά το τέλος του μνημονίου

Κανένα περιθώριο χαλάρωσης μετά το τέλος του μνημονίου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έστειλαν, χθες, από την Αθήνα σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μη χαλαρώσει τον ρυθμό τον μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε σε ομιλία του στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρ. Στράους ανέφερε πως αυτό που έχει σημασία από τον Αύγουστο και μετά «είναι να διατηρηθεί η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος».

Ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ιταλία, λέγοντας πως σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά ούτε την ίδια την αγορά. Οι εξελίξεις στην Ιταλία, όμως, όπως είπε, στέλνουν ένα χρήσιμο διπλό μήνυμα. Πρώτον, η έξοδος στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος είναι εύθραυστη και γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αντιστροφή των πολιτικών και δεύτερον, η πίεση μεταφέρεται και στους Ευρωπαίους εταίρους που θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Παρόλο που η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως τα κράτη που βγαίνουν από πρόγραμμα «είναι πολύ ευάλωτα σε αλλαγές του κλίματος στις αγορές», είπε από τη μεριά του ο κ. Στράους και πρόσθεσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αρχικές συνθήκες με τις οποίες θα γίνει η έξοδος είναι πιο δύσκολες, γιατί η ΕΚΤ δεν θεωρεί τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για collateral, γι’ αυτό και οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις είναι ακόμα πιο απαραίτητες.

Ο Ντ. Κοστέλο τόνισε πως στις άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα υπήρξε επιτάχυνση της ανάπτυξης, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός της εξόδου από το πρόγραμμα. «Προσοχή, να μην υπάρξει παρερμηνεία της αναπτυξιακής δυναμικής. Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα». Συγχρόνως τόνισε πως χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές σε ορίζοντα 5-10 ετών, συνιστώντας και πάλι προσοχή, διότι «όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες, μετά το τέλος του προγράμματος, υπάρχει μια φυσική ροπή προς χαλάρωση».

Γραφείο Προϋπολογισμού

Από τη μεριά του, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πλέον μπορεί κανείς να αισθανθεί ασφαλής την επόμενη διετία σε ό,τι αφορά την ανάγκη δανεισμού της χώρας, εξαιτίας των χαμηλών αναγκών και του «μαξιλαριού» ρευστότητας όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους στη Βουλή. «Τα επόμενα ένα με δύο χρόνια δεν υπάρχει έντονη ανάγκη δανεισμού για το κράτος, δηλαδή, θεωρητικά θα μπορούσε να βγει ελάχιστα (στις αγορές), με βάση τα σημερινά δεδομένα πάντα», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η ανάγκη για πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή