Ντόμινο ενταλμάτων, ανακρίσεων για το «επαναστατικό ταμείο»

Ντόμινο ενταλμάτων, ανακρίσεων για το «επαναστατικό ταμείο»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 11η Ιουνίου θα απολογηθεί για την υπόθεση του μυστικού λογαριασμού στην εταιρεία Western Union ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, κατηγορούμενος για το δέμα-βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο, τον Μάιο του 2017. Ο κατηγορούμενος τρομοκράτης είχε κληθεί σε απολογία από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο, την Τετάρτη ωστόσο μέσω των συνηγόρων του ζήτησε και πήρε 15νθήμερη προθεσμία.

Την ίδια ημέρα είχε κληθεί σε απολογία για την ίδια υπόθεση και η καταδικασμένη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Πόλα Ρούπα. Αρνήθηκε να μεταχθεί στο δικαστικό μέγαρο της οδού Λουκάρεως, ενώ δεν εκπροσωπήθηκε από συνήγορο.

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου» ξεκίνησε την 8η Μαΐου με την εκτέλεση από την Αντιτρομοκρατική 14 ενταλμάτων σύλληψης. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό που είχε ανοίξει ο Γιαγτζόγλου χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος». Εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα χρήματος και τη 12η Μαΐου ξεκίνησαν τμηματικά να απολογούνται ενώπιον του κ. Νικόπουλου. Οι καταθέτες δεν γνώριζαν τον δικαιούχο του λογαριασμού, ούτε έχουν σχέση με τρομοκρατία. Πρόκειται για άτομα που είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης για κλοπές, ληστείες, ναρκωτικά, ή συγγενείς αυτών. Τα χρήματα μπήκαν στον «επίμαχο» λογαριασμό για την εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων που είχαν προκύψει το διάστημα κατά το οποίο οι καταθέτες ή κοντινά τους πρόσωπα βρίσκονταν στη φυλακή.

Τρεις προφυλακίσεις

Από τους 14 πρώτους συλληφθέντες τρεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι (οι δύο γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν ναρκωτικά) και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι περισσότεροι προκύπτει ότι κατονόμασαν τα άτομα που τους είχαν υποδείξει να καταθέσουν χρήματα στον μυστικό λογαριασμό. Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τον εφέτη ανακριτή και έχουν εκτελεστεί από την ΕΛ.ΑΣ. νέα εντάλματα σύλληψης, ενώ έχουν λάβει κλήση σε απολογία έγκλειστοι των φυλακών. Ανάμεσα σ’ αυτούς και η Πόλα Ρούπα καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες– η υπογραφή στην πλαστή ταυτότητα του Γιαγτζόγλου ταυτοποιήθηκε με δείγμα γραφής της που υπήρχε καταχωρισμένο στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά, ο αριθμός των εμπλεκομένων στην υπόθεση υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τους 25.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η ανάκριση θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις 22 Ιουνίου, καθώς και ότι η έως τώρα διαδικασία έχει οδηγήσει την ανάκριση σε άτομα που βρίσκονται κοντά σε έγκλειστους τρομοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή