Φεστιβάλ Αθηνών: Φεστιβάλ με αρκετή Ευρώπη και ολίγον Χόλιγουντ

Φεστιβάλ Αθηνών: Φεστιβάλ με αρκετή Ευρώπη και ολίγον Χόλιγουντ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ιδιαίτερη παράσταση του Βέλγου σκηνοθέτη Ιβο βαν Χόβε «Μετά την πρόβα – Περσόνα», δύο μονόπρακτα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν γύρω από τις ανθρώπινες επιλογές, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και την τέχνη του θεάτρου, ξεκινά το θεατρικό του πρόγραμμα το Φεστιβάλ Αθηνών για τον Ιούνιο. Πρεμιέρα κάνει απόψε και ο «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή με τον έμπειρο στον ομώνυμο ρόλο, βαρύτονο, Δημήτρη Πλατανιά και τον Ιταλό σκηνοθέτης Λέο Πουσκάτο να μεταφέρει την υπόθεση της όπερας στον 20ό αιώνα.

Η φετινή διοργάνωση ξεκινά με ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους χώρους της Πειραιώς και το Ηρώδειο και επιλεγμένες παραστάσεις από την περυσινή διοργάνωση, όπως τις «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριο μου» και την περιπατητική παράσταση στον Εθνικό Κήπο του Θοδωρή Γκόνη.

Στις ευρωπαϊκές «μυθολογίες» και την αφήγηση της ενωμένης Ευρώπης εστιάζει το νέο έργο του σκηνοθέτη Ζυλιέν Γκοσλέν, «1993», που παίρνει αφορμή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και το τούνελ της Μάγχης –δύο επιστημονικά και κατασκευαστικά επιτεύγματα που ανέδειξαν την ευρωπαϊκή συνεργασία και την κατάργηση των συνόρων– και καταλήγει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στο Καλαί. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος θα μας μεταφέρει στο «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπουρι, όπου τα βιβλία θεωρούνται επικίνδυνα και καίγονται, ένα μέλλον δυστοπικό αλλά μια ιστορία επίκαιρη σε μια εποχή που η ελευθερία της έκφρασης απειλείται σε διάφορα επίπεδα. Οι «Τρεις αδελφές» του Τσέχοφ έρχονται στην Πειραιώς από τον Ρώσο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ο οποίος αφαιρεί τον προφορικό λόγο από τους ηθοποιούς σε μια άκρως ηχηρή παρέμβαση στο έργο. Ο γνωστός Ούγγρος σκηνοθέτης και διευθυντής του Proton Theatre Κόρνελ Μούντρουτσο περιγράφει την κοινωνική και πολιτική διαφθορά μέσα από τον μικρόκοσμο ενός διαμερίσματος στην «Απομίμηση ζωής», ενώ ο χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί την παράσταση «Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ», σε κείμενο της Ελενας Πέγκα. Η Violet Louise μεταφέρει τον κόσμο του Εντγκαρ Αλαν Πόε σε μια πολυμεσική παράσταση, ενώ με όχημα την τεχνολογία ο Νοτιοκορεάτης Γιάχα Κου μιλάει για τα αδιέξοδα της γενιάς του και την ιστορία της πατρίδας του με τρεις μηχανές που μαγειρεύουν ρύζι. Στο ανακαινισμένο αρχοντικό των Μπενιζέλων, την παλαιότερη αθηναϊκή κατοικία, η ομάδα Ραφή παρουσιάζει την όπερα «Ιδομενέας».

Φεστιβάλ Αθηνών: Φεστιβάλ με αρκετή Ευρώπη και ολίγον Χόλιγουντ-1

Ο Στινγκ των δέκα Γκράμι και των τεσσάρων οσκαρικών υποψηφιοτήτων εμφανίζεται για δύο βράδια στο Ηρώδειο.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι συναυλίες του Στινγκ και των Μπιλ Μάρεϊ και Γιαν Βόγκλερ στο Ηρώδειο, αλλά και η αναβίωση της οπερέτας «Περουζέ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Αμπαζή. Αφιέρωμα πραγματοποιεί το φεστιβάλ στον Λευτέρη Παπαδόπουλο με τη σύμπραξη γνωστών καλλιτεχνών.

Στον χορό θα δούμε τη βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας στο «of ivory and flesh», την ομάδα Jukstapoz στο «Τhe Art of Dying» αλλά και τους «El Conde de Torrefiel» από τη Βαρκελώνη που διερευνούν την έννοια του χωροχρόνου.

Το φεστιβάλ διοργανώνει φέτος ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη με μια εγκατάσταση 12 δωματίων, ισάριθμων με τα έργα της, και δύο παραστάσεις, την «Πόλη» του Γιάννη Μόσχου και το «Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη» της Ρούλας Πατεράκη.

Στην ενότητα «Ανοιγμα στην πόλη» το Φεστιβάλ συνεργάζεται με το ΕΜΣΤ για τη βιντεο-εγκατάσταση «Τοπία ενοχής» του Ολλανδού Ντρις Βερχούφεν, με το πρόγραμμα «Αφροδίτη» με εκδηλώσεις γύρω από το ζήτημα του φύλου και της ταυτότητας, με το Μουσείο Μπενάκη για την εγκατάσταση «Ο άτλας του συλλέκτη» και με τη Λία Χαράκη για το «The perfomance shop», ένα μοναδικό «κατάστημα» που «πουλάει» περφόμανς λιανική.

10 επιλογές για τον Ιούνιο

• «Μετά την πρόβα – Περσόνα» (φωτ.), Ιβο βαν Χόβε, 1-3/6, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

• «Ναμπούκο», ΕΛΣ, από 1/6, Ηρώδειο.

• «Leon of Athens», 5/6, Πειραιώς.

• «1993», Ζυλιέν Γκοσλέν, 7-8/6, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

• «Φαρενάιτ 451», Θωμάς Μοσχόπουλος, 8-10/6, Πειραιώς.

• «Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη», Ρούλα Πατεράκη, 17-19/6, Πειραιώς.

• «Βill Murray, Jan Vogler and friends», 19/6, Ηρώδειο.

• Sting, 22-23/6, Ηρώδειο.

• «Of ivory and flesh – statues also suffer», Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας, 24-25/6, Πειραιώς.

• «Πορνοστάρ», Κωνσταντίνος Ρήγος, 23-25/6, Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή