ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προβληματική» η θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ

Είναι αμφίβολο αν η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank, η Deutsche Bank Trust Company Americas, θα καταφέρει να επιβιώσει, αναφέρει έγγραφο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ συμπεριλήφθηκε από την αρμόδια αμερικανική αρχή στη λίστα των «προβληματικών» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ετσι κλιμακώνεται ακόμα περισσότερο η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία του γερμανικού κολοσσού. Είναι αμφίβολο αν η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank, η Deutsche Bank Trust Company Americas (DBTCA), θα καταφέρει να επιβιώσει, αναφέρει έγγραφο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εγγύησης καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Επειτα από αυτή την είδηση, η μετοχή του γερμανικού κολοσσού στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εμφάνισε απώλειες άνω του 7,5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ που κρίνονται προβληματικά από την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων (FDIC) μειώθηκαν σε 92 το α΄ τρίμηνο του 2018 από 95 το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Ομως το συνολικό ενεργητικό αυτών των προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε κατά 42 δισ. δολάρια, από 13,9 δισ. σε 56,4 δισ. δολάρια. Στα 42,1 δισ. δολάρια ανερχόταν το ενεργητικό της DBTCA στα τέλη Απριλίου, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της θυγατρικής της Deutsche Bank, τα οποία επικαλούνται οι Financial Times. «Η μοναδική θυγατρική στις ΗΠΑ, που ανήκει σε τραπεζικό όμιλο του εξωτερικού με τόσο μεγάλο ενεργητικό, είναι η DBTCA», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Πληροφορίες της Wall Street Journal διευκρινίζουν ότι η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank συμπεριλήφθηκε στη λίστα της FDIC όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) της έδωσε πέρυσι τη χαμηλότερη αξιολόγηση.

H FDIC δεν σχολίασε την είδηση, διότι το καταστατικό της δεν της επιτρέπει να αποκαλύπτει ποιες είναι οι προβληματικές τράπεζες στη λίστα της, για να μην αποσύρουν οι καταθέτες μαζικά τα χρήματά τους. Επειδή η FDIC εγγυάται καταθέσεις μέχρι και 250.000 δολαρίων στις ΗΠΑ, είναι καθήκον της να ελέγχει κατά πόσο φερέγγυες και ασφαλείς είναι περίπου 4.000 τράπεζες και αποταμιευτικά ιδρύματα.

Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται σε συνεργασία με τη Fed. Η Deutsche Bank απάντησε, ερωτώμενη από δημοσιογράφους της εφημερίδας Financial Times, ότι δεν σχολιάζει τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών, αλλά είπε πως ο όμιλος έχει επαρκή κεφάλαια και αποθέματα ρευστότητας.

Τα τελευταία χρόνια ο επενδυτικός τομέας της Deutsche Bank έχει εμπλακεί σε σειρά αγωγών και σκανδάλων στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της. Μάλιστα, η συμμετοχή της Deutsche Bank σε υποθέσεις παραπλάνησης των επενδυτών, χειραγώγησης των αγωγών και παραβίασης αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος τρίτων χωρών έχουν καταδικάσει σε αποτυχία τις απόπειρες της διοίκησής της να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργίας της. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Deutsche Bank έχει συσσωρεύσει ζημίες άνω των 9 δισ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αποκάλυψαν ότι η νέα διοίκηση του γερμανικού κολοσσού σχεδιάζει την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας, κυρίως από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής στις ΗΠΑ. Από το 2012, όταν ο Γιόζεφ Ακερμαν άφησε το τιμόνι του ομίλου, η Deutsche Bank έχει αλλάξει τρεις φορές CEO.

Στις αρχές Απριλίου ο Τζον Κράιαν αντικαταστάθηκε από τον Κρίστιαν Σέβινγκ. Και οι δύο ήταν επί σειράν ετών στελέχη του γερμανικού κολοσσού. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι επενδυτές ανησυχούν.Tο τελευταίο δίμηνο η μετοχή της Deutsche Bank έχει απολέσει το 14% της αξίας της.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ