Ανοδος των μετοχών στις διεθνείς αγορές καθώς αίρεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

Ανοδος των μετοχών στις διεθνείς αγορές καθώς αίρεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνοδο σημείωσαν νωρίτερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αντιδρούσαν θετικά στον επικείμενο τερματισμό της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, αν και οι προοπτικές ενός κανονικού εμπορικού πολέμου συγκρατούν την άνοδο.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,2%. Ωστόσο, οδεύει προς μια τρίτη εβδομάδα απωλειών, λόγω του κινδύνου που διαφάνηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για νέες εκλογές στην Ιταλία.

Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο κατά 2,6%. Η πολιτική κρίση οδήγησε τον ιταλικό δείκτη αναφοράς σε πτώση άνω του 9% τον Μάιο, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούνιο του 2016. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,7%.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων, που την Τρίτη ανήλθαν σε υψηλό πενταετίας πάνω από το 2,7%, επανήλθαν στα επίπεδα της Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ισπανία, όπου ο ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ έγινε σήμερα πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι.

Μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές προκαλούν πιθανώς οι νέες προοπτικές για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η είδηση αυτή οδήγησε σε πτώση τη Wall Street χθες βράδυ και επηρέασε το κλίμα στις ασιατικές αγορές, αν και το ασθενέστερο γεν προσέφερε στήριξη στις ιαπωνικές μετοχές. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,1% αν και σε εβδομαδιαία βάση υποχωρεί κατά 0,6%, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.

Το ευρώ ήταν αμετάβλητο, ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% στα 109,140 γεν. Ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την αξία του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Στην αγορά πετρελαίου, το πετρέλαιο μπρεντ ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 77,70 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,2% στα 67,19 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή