Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/06/18)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

51 αθώοι, 7 ένοχοι για τις επιχορηγήσεις

Ομόφωνα αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 51 από τους 58 κατηγορουμένους στην υπόθεση με τις επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ.

Το δικαστήριο έκρινε, ωστόσο, ενόχους επτά πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για το αδίκημα της απάτης, χωρίς, όμως, την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/50, αναγνωρίζοντας σε όλους το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν, ξεκινούν από τρία χρόνια φυλάκιση και φθάνουν τα πέντε χρόνια κάθειρξη. Για όλους το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεση πρέπει να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Τα επίμαχα ποσά δόθηκαν την τριετία 2008-2011 παρανόμως στον συνδικαλιστικό φορέα, για να… γίνουν εν συνεχεία πολυτελή ταξίδια, δώρα, γεύματα, ή να δοθούν για πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων. Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τα αδικήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση εις βάρος της ΔΕΗ. Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή 56 εκ των 59 κατηγορουμένων.

«Δεν πωλείται η Vivartia, παρά τις επιθυμίες κάποιων»

Σε ευσεβείς πόθους αποδίδει η MIG τα δημοσιεύματα περί πώλησης της Vivartia. Ο όμιλος, έπειτα από σωρεία σχετικών ρεπορτάζ, προχώρησε μόλις χθες στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία διαψεύδει το ενδεχόμενο πώλησης της Vivartia συνολικά ή θυγατρικών της. «Οι αναφορές σε επενδυτικές προτάσεις, συμφωνίες ή άλλα συναφή μπορεί να απηχούν επιθυμίες διαφόρων, αλλά καμία πραγματική βάση δεν έχουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Τονίζεται, επίσης, ότι οι διοικήσεις της MIG και της Vivartia έχουν ως αποκλειστικό στόχο την ισχυροποίηση των εταιρειών.

Το φετινό Πάσχα δεν έφερε «ανάσταση» στο λιανεμπόριο

Το πρώιμο Πάσχα «ευθύνεται» κυρίως για την αύξηση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον φετινό Μάρτιο, σε σύγκριση με τον περυσινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αξία πωλήσεων αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2% και ο όγκος πωλήσεων κατά 1,5%. Η μεγαλύτερη αύξηση, κατά 10,6% η αξία πωλήσεων, καταγράφεται στα είδη ένδυσης-υπόδησης… ελέω βαφτιστηριών. Σε σύγκριση, πάντως, με έναν μήνα πριν, με τον Φεβρουάριο, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% σε αξία και κατά 4,2% σε όγκο.

Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρεί η Praxia Bank

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αύξηση κεφαλαίου της Praxia Bank. Οπως μαθαίνουμε, η τράπεζα έχει συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ από νέους επενδυτές, επιτυγχάνοντας τους στόχους της διοίκησης. Σημειώνεται ότι η καθαρή θέση της τράπεζας ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ,και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το μετοχικό κεφάλαιο θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ. Στόχος της διευθύνουσας συμβούλου Αναστασίας Σακελλαρίου είναι η Praxia να αναδειχθεί σε «εναλλακτική» τράπεζα της εγχώριας αγοράς, με ευέλικτη λειτουργική δομή που θα βασίζεται στην ψηφιοποίηση και θα δίνει βαρύτητα στη χρηματοδότηση μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων.

Η κρίση στη Folli Follie κρατά κλειστό το «Μινιόν»

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στη Folli Follie είναι, πλέον, πολύ πιθανόν να έχει «παρενέργειες» και σε άλλα σκέλη της δραστηριότητάς της, όπως, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη ακινήτων. Ως γνωστόν, η αλυσίδα είχε αποκτήσει πριν από μερικά χρόνια το ιστορικό κτίριο του «Μινιόν» στην οδό Πατησίων, με παράγοντες της αγοράς ακινήτων να εκτιμούν πρόσφατα ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την αξιοποίησή του, π.χ. μέσω της δημιουργίας ενός εκπτωτικού κέντρου, ή ακόμα και ξενοδοχείου, προκειμένου να επωφεληθεί από τη μεγάλη αύξηση των ξένων επισκεπτών στην ελληνική πρωτεύουσα. Πλέον, τα όποια σχέδια υπήρχαν γι’ αυτό το εμβληματικό κτίριο φαίνεται –στην καλύτερη περίπτωση– να μετατίθενται, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η πώληση του ακινήτου, προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα. Σημειωτέον ότι πριν από λίγα χρόνια στο «Μινιόν» επρόκειτο να μετεγκατασταθεί το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες στέγασής του, ένα σχέδιο που εν τέλει δεν καρποφόρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή