Διάταγμα «τοποθετεί» από σήμερα… σταυρούς σε όλα τα δημόσια κτίρια της Βαυαρίας

Διάταγμα «τοποθετεί» από σήμερα… σταυρούς σε όλα τα δημόσια κτίρια της Βαυαρίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ τίθεται σήμερα ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα που επιβάλει την ύπαρξη σταυρού στην είσοδο όλων των δημόσιων κτιρίων στη Βαυαρία, παρά τις κατηγορίες ότι πρόκειται για πολιτικό ελιγμό ενόψει των σημαντικών περιφερειακών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελα Μέρκελ, δικαιολόγησε την απόφασή του τον Απρίλιο, εξηγώντας ότι η παρουσία των σταυρών δεν έχει στόχο την προώθηση ενός «θρησκευτικού συμβόλου», αλλά «να αναγνωρίσει μια ταυτότητα» και αποτελεί «την έκφραση ενός ιστορικού και πολιτιστικού αποτυπώματος».

Όλα τα περιφερειακά υπουργεία, τα δικαστήρια, τα αστυνομικά τμήματα, οι υπηρεσίες και οι θεσμοί που υπόκεινται στην αρχή του κρατιδίου πρέπει πλέον να διαθέτουν στις εισόδους τους, σε ένα «εμφανές» σημείο, έναν σταυρό, βάσει του διατάγματος που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Ιουνίου.

Οι επικριτές του μέτρου καταγγέλλουν ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό του CSU, που κυβερνά εδώ και δεκαετίες το πλούσιο αυτό κρατίδιο, και το οποίο επικρίνει ανοικτά τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, την οποία κατηγορεί ότι άνοιξε τις πόρτες της χώρας στους μετανάστες, κυρίως τους μουσουλμάνους.

Ωστόσο το CSU κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στις περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου, και απειλείται κυρίως από το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι Πράσινοι και το Die Lindke καταγγέλλουν το λαϊκιστικό, όπως το χαρακτηρίζουν μέτρο, το οποίο είναι και αντισυνταγματικό.

Ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της γερμανικής καθολικής εκκλησίας, ο καρδινάλιος Ράινχαρτ Μαρξ, επίσης επέκρινε τους Βαυαρούς αξιωματούχους, οι οποίοι με αυτό το μέτρο προκαλούν «διχόνοια και προβλήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή