Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού

Κύριε διευθυντά
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να ψηφίζουν οι απόδημοι Ελληνες, η κυβέρνηση όμως αρνείται το δικαίωμα της ψήφου για τους αποδήμους με διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι είναι πρακτικά δύσκολο και δαπανηρό να στηθούν πολυάριθμες κάλπες στο εξωτερικό και ότι δεν γνωρίζουμε σε ποιο δημοτικό διαμέρισμα πρέπει να υπολογισθεί η ψήφος των αποδήμων.

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι πολίτες των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν εγκατασταθεί εκτός της χώρας τους, ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές δι’ αλληλογραφίας, και μάλιστα η ψήφος τους προσμετράται στο δημοτικό διαμέρισμα από το οποίο προέρχονται.

Φυσικά οι αρμόδιοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Οι απελάσεις αποφυλακιζομένων

Κύριε διευθυντά
Ποινή τετραετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε διάσημο συγγραφέα για απλή ψευδορκία εκτελείται μέχρι και την τελευταία ημέρα. Αυτό φυσικά συμβαίνει σε χώρα που σέβεται τους θεσμούς, όπως είναι η Αγγλία. Ακόμα και στην Αφρική, η κάθειρξη των 15 ετών εκτελείται πίσω από τα κάγκελα (βλ. αθλητή Πιστόριους). Πρόσφατο δημοσίευμα έχει τίτλο: «56 συμμορίες κακοποιών βγαίνουν από τις φυλακές – στο κόκκινο η εγκληματικότητα». Bαρυποινίτες Αλβανοί, Γεωργιανοί, Ρουμάνοι, διαβόητες ομάδες με τα καλάσνικοφ, σκληροί κακοποιοί, ληστές καταδικασμένοι σε πολλά χρόνια κάθειρξης, με τον νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου (για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων), θα αποφυλακισθούν και έτσι θα αποτελούν τον τρόμο για τους πολίτες. Ηδη με τον νόμο αυτό, μέσα σε 3 χρόνια, οι αποφυλακισθέντες έφτασαν τους 12.593…

Επειδή λοιπόν υποχρεώνεται η ΕΛ.ΑΣ. να τρέχει και να μη φτάνει, υπάρχουν τρεις ασφαλιστικές δικλίδες. Η πρώτη είναι ότι θα απαγγέλλεται η απέλαση αυθημερόν από το δικαστήριο ως παρεπόμενη ποινή. Η ρύθμιση αυτή θα είναι εφόδιο στη φαρέτρα της εργαλειοθήκης του δικαστή. Η δεύτερη είναι ότι θα υπάρξει απαραίτητα το βραχιολάκι μέχρι την επιβίβαση του βαρυποινίτη στο αεροπλάνο. Η τρίτη είναι να χτιστούν κατεπειγόντως τουλάχιστον τρεις φυλακές εκτός Αττικής, μιας και κάποιοι αρμόδιοι στο υπ. Δικαιοσύνης των τελευταίων 40 ετών ευρίσκοντο σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο.

Συνεπώς, επιβάλλεται κατεπειγόντως να προωθηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης η εκ μέρους μου προτεινόμενη τροπολογία στον Π.Κ. και Κ. Ποιν. Δ. προκειμένου να αποφευχθούν και άλλα κακουργήματα. Εάν τυχόν συνεχιστεί η απραξία του υπ. Δικαιοσύνης και (ύστερα από προσφυγές) καταδικαστεί η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι αυτονόητο ότι ο εκάστοτε υπουργός οφείλει να πληρώσει εξ ιδίων το όποιο χρηματικό πρόστιμο. Η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας αγωνιά και αναμένει την ψήφιση της πιο πάνω κατεπείγουσας τροπολογίας. Αναμένω με ενδιαφέρον από τον υπουργό τον προσδιορισμό του χρόνου για κατεπείγουσα ψήφιση της τροπολογίας.

Γεωργιος Τρανταλιδης, Δικηγόρος

O στρατηγός Massu και ο Ντε Γκωλ

Κύριε διευθυντά
Παρακαλώ θερμά να διευκρινισθεί ότι ο στρατηγός Jacques Massu, ανώτατος διοικητής των γαλλικών δυνάμεων στη Δ. Γερμανία (1966-1969), με αμφιλεγόμενο ρόλο ως προς τις μεθόδους που ακολούθησε κατά την υπηρεσία του στην Αλγερία, όπου χρημάτισε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας του Αλγερίου (1958) και διοικητής σώματος στρατού, δεν υπήρξε «γαμπρός του στρατηγού Ντε Γκωλ», όπως, όλως ανακριβώς, αναφέρεται στο δημοσιευθέν στην «Κ» φύλλο της 15-05-2018, σελ. 13, άρθρο με τον τίτλο «Οι Ελληνες διπλωμάτες και ο Μάης του ’68», της κ. Φ. Τομαή.

Ο στρατηγός Ντε Μπουασιέ, σύζυγος της Ελιζαμπέτ, πρωτότοκης κόρης του στρατηγού, υπήρξε ο γαμπρός του. Πιθανόν στην ιδιότητά του αυτή να οφείλεται και η σχετική σύγχυση.

Ο στρατηγός Massu, του δημοσιεύματος, υπήρξε ο κατ’ εξοχήν αφοσιωμένος στον Ντε Γκωλ Γάλλος στρατιωτικός, ήδη από το 1940. Ελαβε μέρος στην εποποιία του στρατάρχη Λεκλέρκ «από το Τσαντ ώς το Στρασβούργο» και αργότερα υπηρέτησε στο σώμα αλεξιπτωτιστών στην Ινδοκίνα. Το 1956 διεύθυνε την απόβαση στο Πορτ Σάιντ (1956) και στη συνέχεια διεξήγαγε τις επιχειρήσεις στο Αλγέρι (1956-1957).

Η ανάκλησή του στη μητρόπολη προκάλεσε την εξέγερση της 24ης Ιανουαρίου 1960 στο Αλγέρι, που είναι γνωστή ως «εβδομάδα των χαρακωμάτων». Τούτο οφείλεται στο ότι έδωσε συνέντευξη σε Γερμανό δημοσιογράφο, τον Ιανουάριο του 1960, όπου διατύπωνε επιφυλάξεις για την πολιτική του Γάλλου προέδρου αναφορικά με το πρόβλημα της Αλγερίας.

Είναι ενδιαφέρον πώς παρουσιάζει το σχετικό συμβάν ο στρατηγός Ντε Γκωλ στα απομνημονεύματά του. «Ο άξιος στρατιώτης και παντοτινός μου σύντροφος, Jacques Massu, παρασύρθηκε σε επικρίσεις εναντίον μου» (βλ. Charles de Gaulle: «MEMOIRES D’ ESPOIR – Le renouveau 1958-1962» Librairie Plon, 1970, τ. Α΄, σελ. 83).

Ομως η αφοσίωσή του στον στρατηγό Ντε Γκωλ απέτρεψε, εν πολλοίς, την επικράτηση των αδιαλλάκτων του OAS και, αργότερα, συνέβαλε αποφασιστικά στην ολοκληρωτική επιβολή του άντρα της 18ης Ιουνίου, την περίοδο του «Μάη του 1968».

Ιωάννης Κ. Θεοδωροπουλος, Δικηγόρος

Από την Πάτμο για τις υποδείξεις

Κύριε διευθυντά
Είναι η δεύτερη φορά που ο συνεργάτης σας κ. Γιώργος Λιάλιος («Καθημερινή» 13/2/2016 και πρόσφατα 15/5/2018) υιοθετεί τις απόψεις της Ελληνικής Εταιρείας (ΕΛΛΕΤ) και του κ. Κώστα Καρρά, χωρίς να αισθάνεται την υποχρέωση να ακούσει και να μεταφέρει και τα επιχειρήματα και τις απόψεις της άλλης πλευράς.

Ομως, έτσι αποκρύπτεται το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Πάτμου διαφωνεί ριζικότατα με την αντίληψη που διακατέχει την ΕΛΛΕΤ, την οποία και θεωρεί ιδιαίτερα βλαπτική για την ανάπτυξη και προκοπή του νησιού. Για του λόγου το αληθές σάς παραθέτω ένα σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου και του δημάρχου Πάτμου, το οποίο ψηφίστηκε από 15 από τους 16 παρόντες δημ. συμβούλους και τον δήμαρχο στις 6 Νοεμβρίου 2015. Το ίδιο ψήφισμα επανέλαβε το Δ. Συμβούλιο στην από 19 Ιανουαρίου 2018 συνεδρίασή του. «Τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Πάτμου έχει καταστεί κοινωνός διαφόρων ενεργειών και στοχευμένων παρεμβάσεων είτε οργανώσεων (όπως ή ΕΛΛΕΤ) είτε μεμονωμένων ατόμων που εκφράζουν ανησυχίες για το ιστορικό αλλά και φυσικό περιβάλλον στην Πάτμο. Οι ανησυχίες αυτές, οι οποίες εν πολλοίς στηρίζονται σε λανθασμένη πληροφόρηση αλλά και σε καταστροφολογικές υπερβολές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, συχνά εμφανίζονται ως έκφραση δήθεν της βούλησης του πατμιακού λαού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου, ο μοναδικός εκλεγμένος εκφραστής των δημοτών Πάτμου, δεν προτίθεται βέβαια να δεχθεί να τον υποκαθιστά αυθαίρετα οποιοσδήποτε. Ο Δήμος Πάτμου διαχειρίζεται την ιστορική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του νησιού μας με την απαραίτητη εγρήγορση και σύνεση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου γνωρίζει καλά ότι οι ανάγκες των δημοτών σε μία Πάτμο του 21ου αιώνα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όταν ο ιστορικός μας τόπος αντιμετωπίζεται σαν ένα αραχνιασμένο σαλόνι που ανοίγει είκοσι μέρες τον χρόνο και όταν τα ερημωμένα χωράφια μας εκλαμβάνονται ως διατηρητέα φυσική ομορφιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου συνολικά, έχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής τους, που είναι η ανάπτυξη και η προκοπή της Πάτμου, στηρίζει κάθε ενέργεια που προωθεί με ευαισθησία και σύνεση την οικονομία και τον πολιτισμό του νησιού μας και δεν δέχεται υποδείξεις από οργανώσεις, εταιρείες και ΜΚΟ.

Δημητρης Κωνσταντινιδης, Αρχιτέκτων, δημ. σύμβουλος Πάτμου

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ