Νέοι ορίζοντες για τις ελληνικές μαρίνες

Νέοι ορίζοντες για τις ελληνικές μαρίνες

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα παραχωρήσεων, οι ενδιαφερόμενοι, η μάχη για τον Άλιμο και το μοντέλο του Φλοίσβου.

Μέσα από μια παραχώρηση του Δημοσίου σε ιδιωτική κοινοπραξία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ένα κέντρο θαλάσσιου τουρισμού που έχει αναβαθμίσει τόσο τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ιδιοκτήτες σκαφών όσο και στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και υπερτοπικά. Η μαρίνα του Φλοίσβου έχει καταστεί de facto μοντέλο για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων σκαφών αναψυχής.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τώρα σε διαγωνισμό παραχώρησης και της μαρίνας του Αλίμου, ενώ παράλληλα εξελίσσεται η αξιοποίηση μιας σειράς από άλλες μαρίνες σε όλη τη χώρα, που δυνητικά μπορεί να αναβαθμίσουν συνολικά το τουριστικό προϊόν της αλλά και την ποιότητα της ζωής των τοπικών κοινωνιών. Για τις μαρίνες Ζακύνθου, Αργοστολίου και Ιτέας, που είναι οι επόμενες που προετοιμάζονται για αξιοποίηση, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής συμβούλων (χρηματοοικονομικός, τεχνικός, νομικός). Από τη στιγμή που θα αναλάβουν εκείνοι, θα υποβάλουν τις εκθέσεις τους με τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησής τους. Έπεται η μαρίνα της Ρόδου, όπου στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία για πρόσληψη συμβούλων, ενώ στην Αρετσού, στην Καλαμαριά, το ταμείο έχει προσλάβει οικονομικό και τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος έχει επεξεργαστεί ένα πρώτο σχέδιο ανάπτυξης και εκτιμάται ότι εντός του επόμενου διμήνου θα αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Μαρίνα Φλοίσβου: Παράδειγμα ανάπτυξης

Το μοντέλο του Φλοίσβου παραμένει προσώρας το πιο επιτυχημένο. Μόλις 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, η μαρίνα Φλοίσβου είναι η πρώτη στην Ελλάδα που προσφέρει θέσεις ελλιμενισμού κατάλληλες να εξυπηρετήσουν τις απαιτητικές ανάγκες των megayachts από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτει επίσης υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις και καταστήματα, τα οποία απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και γενικότερα όλοι οι επισκέπτες. Η Lamda Flisvos Marina ανέλαβε τη διαχείριση και την ανάπτυξή της για 40 χρόνια, με στόχο να την επανασχεδιάσει και να τη μετατρέψει σε κορυφαία μαρίνα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διαθέτει 303 θέσεις ελλιμενισμού, οι μισές από τις οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν σκάφη και πολυτελή γιοτ με μήκος πάνω από 35 μέτρα.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις στη μαρίνα Φλοίσβου σε συνδυασμό με την ήπια χερσαία ανάπτυξη και το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κλάσης μαρίνας, που προσελκύει υψηλής ποιότητας τουρισμό. Όσον αφορά τη χερσαία ανάπτυξη, μια έκταση 56.000 τ.μ. αναβαθμίστηκε ολοκληρωτικά, με 3.800 τ.μ. προς μίσθωση, όπου οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις αγορές τους και να ψυχαγωγηθούν επιλέγοντας μέσα από ένα ευρύ φάσμα 34 διαφορετικών χώρων, όπως εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα. Η περιοχή αυτή περιβάλλεται από 24.000 τ.μ. πρασίνου, καθώς περισσότερα από 1.000 νέα δέντρα φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της αναβάθμισής της. Η πληρότητα των μισθώσεων αγγίζει το 100%, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διατηρούνται και τα ποσοστά επισκεψιμότητας, με 27.000 επισκέπτες να απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων την ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι στον Φορέα Διαχείρισης, στα σκάφη, στα γραφεία και στα καταστήματα απασχολούνται περί τους 1.100 εργαζομένους.

Αναγνώριση με διακρίσεις

Η δέσμευση της μαρίνας Φλοίσβου για συνεχή ανάπτυξη με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών, στην ασφάλεια και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως με την απονομή των «5 Χρυσών Αγκυρών», την υψηλότερη βαθμολογία στο πρόγραμμα Gold Anchor Award Scheme, καθώς και με τη διάκριση «Καθαρή Μαρίνα» (πρόγραμμα Καθαρές Μαρίνες) από το International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA).

Επίσης βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία από το 2007 και πιστοποιείται με ISO9001:2008 και ISO14001:2004 από το Lloyd’s Register Group από το 2008 – η μοναδική μαρίνα της χώρας που κατέχει και τις δύο πιστοποιήσεις. Επιπλέον, η μαρίνα Φλοίσβου κατέχει τη διάκριση «EFQM Committed to Excellence» από το European Foundation for Quality Management (EFQM), ενώ πρόσφατα κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Facilities Excellence στα Tourism Awards 2016.

Με το βλέμμα στον Άλιμο

Σε δρόμο ανάπτυξης βρίσκεται και η μαρίνα του Αλίμου. Το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από σχετική αξιολόγηση, προέκρινε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού οκτώ επενδυτικά σχήματα για την παραχώρηση της μαρίνας. Έτσι, δεσμευτικές προσφορές θα υποβάλουν η κοινοπραξία Lamda Dogus, που ελέγχει και τη μαρίνα του Φλοίσβου, η κοινοπραξία της Port Ad hoc SAS με την Dream Yacht Mediteranee και την J&P Άβαξ, η Άβιαρεπς, η κοινοπραξία της «Άκτωρ Παραχωρήσεις» με την TEK ART του ομίλου Koc, η ΑΤΕΣΕ, η Intrakat, η Κάσος Κτηματική και η Πόρτο Καρράς.

Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της β΄ φάσης των σχετικών διαγωνισμών (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στον εικονικό χώρο δεδομένων (Virtual Data Room-VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα υπό παραχώρηση περιουσιακά στοιχεία και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Τέλος, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου, καθώς κανένα επενδυτικό σχήμα που συμμετείχε στη β΄ φάση του διαγωνισμού δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή