Προφυλακίστηκαν οι γονείς από τη Λέρο

Προφυλακίστηκαν οι γονείς από τη Λέρο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, με ομόφωνη απόφαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και της τακτικής ανακρίτριας, οι γονείς από τη Λέρο που φέρονται να κακοποιούσαν τα παιδιά τους. Εις βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για αποπλάνηση παιδιού, κατά μόνας και κατά συναυτουργία, κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια κατ’ εξακολούθηση στην πράξη αυτή, για ασέλγεια μεταξύ συγγενών κατά μόνας και κατά συναυτουργία, κατά συρροήν, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση. Στην κατάθεσή της η 47χρονη μητέρα των τεσσάρων παιδιών φέρεται να ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις στις οποίες προέβησαν η ίδια και ο σύζυγός της. Ο 52χρονος, όμως, αρνήθηκε το γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης της 14χρονης κόρης του, υποστηρίζοντας ότι μόνο τη θώπευε.

Τις τελευταίες μέρες οι αποκαλύψεις για τη φρικιαστική υπόθεση έχουν σοκάρει το πανελλήνιο, καθώς τα παιδιά υπέστησαν συστηματική σωματική και σεξουαλική κακοποίηση επί χρόνια. Ερωτήματα δε εγείρονται για τον ρόλο των εμπλεκομένων φορέων, καθώς προκύπτει ότι η κατάσταση ήταν γνωστή από το 2017, ενώ πέρυσι τα παιδιά είχαν μεταφερθεί με εισαγγελική παραγγελία στο Παίδων. «Κατά το διάστημα της νοσηλείας της ανήλικης στο νοσοκομείο, από τον ιατρικό έλεγχο δεν προέκυψε κάτι το παθολογικό. Από την παιδοψυχιατρική αξιολόγηση διαπιστώθηκαν συνθήκες ενδοοικογενειακής δυσλειτουργίας, μη συνδεόμενες με ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παίδων «Αγία Σοφία». Αντίστοιχα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει ότι «αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης ενός παιδιού είναι οι εισαγγελικές αρχές και οι κοινωνικές υπηρεσίες που οφείλουν να ερευνήσουν την κάθε υπόθεση». Ο δήμαρχος Λέρου ισχυρίζεται ότι «η κοινωνία της Λέρου δεν ήξερε για τις φρικιαστικές πράξεις των γονιών, όπως δημοσιεύουν αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάνω έκκληση να μην παραπληροφορούν την κοινή γνώμη». Επισημαίνεται ότι έχει προηγηθεί παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένιας Δημητρίου.

Τα δύο ανήλικα παιδιά και ο 24χρονος αδελφός τους με νοητική υστέρηση οφείλουν εν πολλοίς τη διάσωσή τους στη θεία τους, που προχώρησε στην καταγγελία και σε έναν υπαστυνόμο του νησιού. Eχουν προς το παρόν μεταφερθεί σε εξειδικευμένη δομή στην Αθήνα, όπου θα τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή