Υπό το άγρυπνο βλέμμα Ματαρέλα η κυβέρνηση Κόντε

Υπό το άγρυπνο βλέμμα Ματαρέλα η κυβέρνηση Κόντε

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η κυβέρνηση 5 Αστέρων/ Λέγκας με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε ορκίστηκε χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας, δίνοντας τέλος στο μακροβιότερο σίριαλ σχηματισμού κυβέρνησης της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας (88 ημέρες). Ηταν η λήξη μιας επεισοδιακής εβδομάδας που ξεκίνησε με τον πρόεδρο Ματαρέλα να αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι και εν συνεχεία να την «παγώνει», όταν διεφάνη ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα υποχωρούσαν στις απαιτήσεις του προεδρικού μεγάρου ως προς τον ένοικο του υπουργείου Οικονομικών.

Στην κυβέρνηση μετέχουν 13 άνδρες και πέντε γυναίκες, ενώ εννέα προέρχονται από τα 5 Αστέρια, επτά από τη Λέγκα και τρεις είναι τεχνοκράτες. Παρά τις αμφιβολίες ως προς τη σχέση της νέας κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι η Επιτροπή «δεσμεύεται να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις». Πάντως, χθες έγινε γνωστό ότι οι έξι ευρωβουλευτές της Λέγκας και οι 13 από τους 14 ευρωβουλευτές των 5 Αστέρων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ψήφισαν τροπολογία που ζητεί τη δημιουργία ευρωπαϊκών προγραμμάτων «για κράτη-μέλη που σκοπεύουν να διαπραγματευθούν την έξοδό τους από το ευρώ». Τα κονδύλια «θα λειτουργήσουν ως αποζημίωση για τις κοινωνικές και οικονομικές ζημίες που προξένησε η συμμετοχή στην Ευρωζώνη». Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των 750 ευρωβουλευτών, ενώ υπερψηφίστηκε από 90 ευρωβουλευτές.

Οι χρηματαγορές επανήλθαν χθες στα φυσιολογικά, με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να καλύπτει τις απώλειες που είχε σημειώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ενώ οι χρηματαγορές ησύχασαν, εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι που ζουν στην Ιταλία ξύπνησαν σε καθεστώς αβεβαιότητας, ενώ ο πρόεδρος Ματαρέλα φρόντισε να επισημάνει στους εταίρους ότι το προεδρικό μέγαρο θα παρακολουθεί στενά την πολιτική για το προσφυγικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή