Η Standard&Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της Deutsche Bank

Η Standard&Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της Deutsche Bank

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Standard&Poor’s υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Deutsche Bank, εντείνοντας τις πιέσεις που δέχεται η διοίκησή της και κατ’ επέκταση η μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Ο οίκος αξιολόγησης αμφιβάλλει για το αν ο νέος διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Σέβινγκ μπορεί να φέρει εις πέρας ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα αποκαταστήσει την κερδοφορία του γερμανικού κολοσσού, όπως αναφέρεται σε χθεσινό σημείωμα. Μία ημέρα πριν είχε αποκαλυφθεί πως οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές κατατάσσουν την αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank στη λίστα με τα «προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Ο Κρίστιαν Σέβινγκ αποπειράθηκε να καθησυχάσει το προσωπικό του ομίλου, το οποίο ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα για απολύσεις 10.000 υπαλλήλων. «Η οικονομική ισχύς όλου του ομίλου είναι ισχυρή», τόνισε ο κ. Σέβινγκ, ο οποίος τον Απρίλιο από εκτελεστικός διευθυντής της Deutsche Bank προήχθη σε διευθύνοντα σύμβουλο, αντικαθιστώντας τον Τζον Κράιαν. Ο ίδιος παραδέχεται σε έγγραφο που διακινήθηκε στο εσωτερικό της τράπεζας ότι οι τελευταίες εξελίξεις «δεν είναι καλές». Η Standard&Poor’s υποβάθμισε τη μετοχή της Deutsche Bank από την κατηγορία Α- στην ΒΒΒ+. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως η διοίκηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει επιτυχώς τον παγκόσμιο τομέα επενδυτικής τραπεζικής και να επικεντρωθεί στην Ευρώπη.

Η απόλυση 10.000 υπαλλήλων, κυρίως από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν καθησύχασε ούτε τους μετόχους της Deutsche Bank, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν αγανακτήσει λόγω των πολλών περιπετειών στις οποίες έχει εμπλακεί η τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του γερμανικού κολοσσού σε σειρά σκανδάλων για την παραπλάνηση επενδυτών, τη χειραγώγηση αγορών και την παραβίαση κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος τρίτων χωρών.

Χθες, η αρχή προστασίας των καταναλωτών στην Αυστραλία ανακοίνωσε πως θα ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος της Deutsche Bank, Citigroup και της Australia & New Zealand Banking Group για τη δημιουργία καρτέλ. Την Τετάρτη, επίσης, η Wall Street Journal και η Financial Times αποκάλυψαν πως η θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ αξιολογείται ως «προβληματική» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και, κατ’ επέκταση, από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC).

Σκεπτικισμός για την πορεία του ισχυρότερου τραπεζικού ομίλου στη Γερμανία έχει εκφραστεί από διάφορες πλευρές, γεγονός που αιτιολογεί την πτώση της μετοχής του κατά 42% από τις αρχές του έτους. Στην τελευταία συνέλευση μετόχων της Deutsche Bank ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου, Πολ Αχλάιτνερ.

Το αδύναμο σημείο του τραπεζικού κολοσσού θεωρείται η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και ο αμφίβολος ρόλος που έπαιξε στην απότομη και, κατά πολλούς, επιπόλαιη επέκταση του ομίλου από τη δεκαετία του 1990 έως το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2007-2009. Την τελευταία τριετία, ο όμιλος έχει συσσωρεύσει ζημίες 9 δισ. ευρώ. Σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Handlesblatt ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ντέιβιντ Φόλκερς-Λάνταου, κατηγόρησε την πρώην ανώτατη διοίκηση για τα υφιστάμενα προβλήματα της τράπεζας. «Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η διοίκηση της τράπεζας παρέδωσε στους διαπραγματευτές τον έλεγχο κινήσεων στις αγορές κεφαλαίου», επισήμανε ο κ. Φόλκερς-Λάνταου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή