Η Αγκυρα ρίχνει γέφυρες προς τη Δύση

Η Αγκυρα ρίχνει γέφυρες προς τη Δύση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου και ενώ η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να υφίσταται ισχυρές πιέσεις από τις διεθνείς χρηματαγορές, η Αγκυρα πυκνώνει τις χειρονομίες καλής θέλησης προς τη Δύση.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για τις εντατικές συνομιλίες που είχε την προηγούμενη ημέρα στην Αγκυρα αντιπροσωπεία της Κομισιόν με αντικείμενο την κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών σε χώρες της Ενωσης.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία συζήτησε διεξοδικά με αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης τις τουρκικές προτάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στο σχετικό μνημόνιο που διαβίβασε η Αγκυρα στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Τουρκία εκπληρώνει μέχρι σήμερα 65 από τα 72 κριτήρια που έχει θέσει η Ενωση. Το πιο επίμαχο από τα θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα αφορά την αναθεώρηση της τουρκικής, αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες ότι ο πρεσβευτής της χώρας Σερντάρ Κιλίτς επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες από όπου είχε ανακληθεί για διαβουλεύσεις με την τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Η ανάκλησή του έγινε με αφορμή τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση που συνέπεσε με τη δολοφονία περισσοτέρων των 100 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό, στη Γάζα.

Η επιστροφή του Τούρκου διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον έλαβε χώρα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο τη Δευτέρα και η συνάντησή τους χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Πριν από μία εβδομάδα, αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Αγκυρα σε αναζήτηση συμβιβασμού γύρω από το Κουρδικό και το Συριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, η συνάντηση κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία, την οποία καλούνται να επισφραγίσουν οι Πομπέο και Τσαβούσογλου στην επικείμενη συνάντησή τους. Τα σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι προβλέπεται η απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG –βασικού στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ στη Συρία– από την πόλη Μανμπίτζ και ο περιορισμός της ανατολικά του Ευφράτη, κάτι που από καιρό επιζητούσε η Αγκυρα.

Παράλληλα, η πίεση προς τους Κούρδους εντείνεται και από την πλευρά της Δαμασκού. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ κάλεσε την ηγεσία των Κούρδων σε διάλογο, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον τους, ενώ τόνισε ότι δεν θα αποδεχθεί τον συνεχιζόμενο έλεγχο του ενός τρίτου της συριακής επικράτειας από την πλευρά τους. Απαντώντας στον Ασαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αναμειχθούν στον συριακό εμφύλιο και ότι θα προσφέρουν προστασία στους Κούρδους μόνο στις περιοχές όπου αγωνίζονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο ο Αμερικανός υποστράτηγος Κένεθ Μακένζι, σε παράλληλες δηλώσεις του, προειδοποίησε τον Ασαντ να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή