Ο «Ορμπαν της Σλοβενίας», Γ. Γιάνσα, φαβορί στις εκλογές

Ο «Ορμπαν της Σλοβενίας», Γ. Γιάνσα, φαβορί στις εκλογές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Ο ηγέτης του ακροδεξιού δημοκρατικού κόμματος της Σλοβενίας, Γιανέζ Γιάνσα, θεωρείται το φαβορί ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Η αντιμεταναστευτική ρητορική του Γιάνσα, οι τραμπικού ύφους εκκλήσεις προς τους πολίτες «να αδειάσουν τον βάλτο», οι φραστικές επιθέσεις στους επικριτές και αντιπάλους του μέσω Twitter, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες για διαφθορά, προβληματίζουν τους διεθνείς παρατηρητές. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Γιάνσα είναι πρώτο συγκεντρώνοντας το 25,5% της ψήφου, ενώ δεύτερο είναι το νεοσύστατο κεντροαριστερό κόμμα του κωμικού Μαριάν Σάρεκ με 13,7%. Το κόμμα του Γιάνσα, τον οποίο πολλοί Σλοβένοι θεωρούν ήρωα για τον ρόλο του στον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία, υπόσχεται ότι θα «καθαρίσει τον γραφειοκρατικό βάλτο» της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την Αριστερά «εκφυλισμένη».

Κεντρικός πυλώνας της ρητορικής του είναι η στάση του κατά της μετανάστευσης, με αρκετές αφίσες του κόμματός του να απεικονίζουν μετανάστες να στέκονται πίσω από ένα ΣΤΟΠ. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος το γεγονός ότι η Σλοβενία έχει παράσχει άσυλο σε μόλις 200 άτομα από σύνολο 1.476, δήλωσε ότι «η Σλοβενία θα είναι ασφαλής μόνο χωρίς μετανάστες». Παρ’ όλα αυτά, η Σλοβενία από την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, έπειτα από 10ήμερο πόλεμο, είναι μία από τις πιο σταθερές και πλούσιες χώρες της Ευρώπης. Μετά την είσοδό της στην Ε.Ε. το 2004 και στο ευρώ το 2007 έχει χαρακτηριστεί η «Ελβετία της Ανατολικής Ευρώπης». Ωστόσο, μέλη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει «πλήξει σοβαρά τη μέση και την κατώτερη τάξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή