Η αμερικανοποίηση της Α1 μπάσκετ

Η αμερικανοποίηση της Α1 μπάσκετ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ελληνικότητα του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 κατηγορία δέχθηκε μεγάλη και εμφανή αλλοίωση από τη χρησιμοποίηση των έξι ξένων παικτών και στις 14 ομάδες στη φετινή περίοδο, με αποτέλεσμα η αγωνιστική εικόνα να προσφέρει ποιότητα θεάματος, αλλά τα αμερικανικά χέρια να έχουν τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο και τα ελληνικά να περιορίζονται σε αυτόν του κομπάρσου.

Στη βασική πεντάδα των περισσότερων ομάδων και σύμφωνα με τις προπονητικές επιλογές που διέφεραν ελάχιστα, οι Αμερικανοί παίκτες άφηναν… χώρο μόνο για έναν Ελληνα συνάδελφό τους, με αποτέλεσμα οι θεατές των αγώνων να ικανοποιούνται από τα «καρφώματα», τα εντυπωσιακά καλάθια και την αύξηση του ανταγωνισμού των ομάδων κάτω από τη 2η θέση της βαθμολογίας, αλλά δεν γνώριζαν καν τα ονόματα των ξένων.

Οι έξι θέσεις των ξένων παικτών κατοχυρώθηκαν από τον ΕΣΑΚΕ, στον δεύτερο γύρο του περυσινού πρωταθλήματος κι ενώ είχε ζητηθεί από την ΕΟΚ να συναινέσει και σε χρησιμοποίηση επτά ξένων!

Το συνολικό όφελος είναι η ενδυνάμωση ομάδων της περιφέρειας και η αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς στο μπάσκετ ήταν ανεκάθεν πασιφανές ότι οι ξένοι και ειδικά οι Αμερικανοί παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρή πεντάδα και να αποκτήσουν την κατάλληλη «χημεία», εφόσον δεν παίζουν μόνο για τη βελτίωση των ατομικών στατιστικών τους και ο προπονητής τους καταφέρει να θέτει το «εγώ» στη διάθεση της ομαδικής απόδοσης…

Οι ζημίες, όμως, στην αγωνιστική καθιέρωση, μέσω του περιορισμένου χρόνου συμμετοχής των Ελλήνων παικτών που στελεχώνουν την 24άδα της εθνικής ομάδας είναι σημαντικές και θα φανερωθούν μεσοπρόθεσμα. Αναλυτικά ο αριθμός των ξένων παικτών και ο μέσος όρος χρόνου συμμετοχής: ΠΑΟ (8-18.63 λ.), Ολυμπιακός (8-18.50 λ.), ΠΑΟΚ (8-18.88 λ.), ΑΕΚ (9-18.56 λ.), Αρης (9-16.67 λ.), Κολοσσός (8-23.75 λ.), Κύμη (9-22.44 λ.), Λαύριο (9-21.56 λ.), Πανιώνιος (11-20.36 λ.), Προμηθέας (9-20.11 λ.), Ρέθυμνο (11-21.09 λ.), Κόροιβος (10-21.09 λ.), Τρίκαλα (12-25.67 λ.), ΓΣΛ Φάρος (12-17.08 λ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή