Η κρίση στον Νότο προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου

Η κρίση στον Νότο προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία στην πορεία της χώρας μας να καλύψει το τελευταίο τμήμα της μνημονιακής της διαδρομής προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως ανέφεραν χθες συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχοντας την προσοχή του στραμμένη και στις αγορές και τον τρόπο που αυτές αντιδρούν στους πολιτικούς κραδασμούς στον ευρωπαϊκό Νότο. Επισήμως, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι, παρά τους κλυδωνισμούς που παρατηρήθηκαν και τις αυξήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για την επίδραση μιας παρατεταμένης περιόδου αναστάτωσης και αβεβαιότητας.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τις εξελίξεις που θα μπορούσε να φέρει σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα η κρίση στην Ιταλία. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι είναι ακριβώς αυτές οι εξελίξεις που απαιτούν από τους εταίρους και δανειστές να προχωρήσουν σε τολμηρές αποφάσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί μετά τη λήξη του προγράμματος να προχωρήσει χωρίς υποβοήθηση. Στην πλειονότητά τους τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα θελήσει, ενώπιον της απαιτητικής κατάστασης που προκύπτει με την Ιταλία, να κλείσει όσο περισσότερα ανοικτά μέτωπα μπορεί και, ως εκ τούτου, οι εταίροι θα συναινέσουν σε μια ομαλή ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, χωρίς σκαμπανεβάσματα για τη συνέχεια. Ορισμένοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι η νέα πηγή αβεβαιότητας δεν αποκλείεται να ισχυροποιήσει εκείνες τις φωνές που θα ζητήσουν να θωρακισθεί με πρόσθετες εγγυήσεις η ελληνική έξοδος από το μνημόνιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Ιταλία αποτελούν την αχρείαστη περιπλοκή που προέκυψε και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επηρεάσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, την ψήφιση των προαπαιτουμένων για την τέταρτη αξιολόγηση. Το αίτημα 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση και για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, καταδεικνύει την ανησυχία στις τάξεις των βουλευτών ότι το αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια και έλευσης μιας νέας εποχής μπορεί να σκιασθεί από ένα δύσκολο νομοθέτημα, ακόμα κι αν αυτό είναι το τελευταίο της μνημονιακής περιπέτειας.

Από το Μαξίμου έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, αναφέροντας ότι και στο παρελθόν πάντοτε πριν από την ψήφιση πολυνομοσχεδίων υπήρχε συζήτηση και ενημέρωση των βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή