Οταν η αστυνόμευση ενισχύεται, τα φαινόμενα βίας υποχωρούν

Οταν η αστυνόμευση ενισχύεται, τα φαινόμενα βίας υποχωρούν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά την κραυγή αγωνίας των 471 φοιτητών του ΑΠΘ για τα προβλήματα παραβατικότητας στους χώρους του ιδρύματος, χθες η «Επιτροπή μελέτης ζητημάτων για την ακαδημαϊκή ειρήνη και ελευθερία», όπως είναι ο τίτλος της, συνεδρίασε στην πόλη. Η βασική διαπίστωση είναι ότι η ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας εντός της αχανούς πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ έφερε αποτελέσματα. Η διαπίστωση αυτή βέβαια προκύπτει από τις θέσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν τις πτυχές των προβλημάτων και μιλούν κεκλεισμένων των θυρών με ευθύτητα για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, αυτό που επισήμως δημοσιοποιήθηκε, είναι γενικότητες και ευχολόγια.

Ειδικότερα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης συνεδρίασε η Επιτροπή, και πλην των βασικών μελών ειδικά μετείχαν παράγοντες της πόλης: ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο πρύτανης ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας, ο εισαγγελέας Εφετών Λάμπρος Τσόγκας, ο ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης και ο αστυνομικός υποδιευθυντής, προϊστάμενος Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χριστόφορος Σεκαδάκης.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία περίπτωση μελέτης, καθώς σε σημεία της μεγάλης πανεπιστημιούπολης έχουν καταγραφεί και προβλήματα διακίνησης ναρκωτικών. Ενδεικτικά, πέρυσι τέτοια εποχή 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ δημοσιοποίησαν μία επιστολή-κόλαφο, στην οποία μεταξύ άλλων έλεγαν: «Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής».

Καθώς έχει περάσει ένας χρόνος από τότε, στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα έχουν περιοριστεί σημαντικά, διότι ενισχύθηκε ο ρόλος της αστυνομίας εντός της πανεπιστημιούπολης. Και αυτό συνέβη με τον ορθό συντονισμό των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων (ΑΕΙ, δικαστικές αρχές, αστυνομία) και την παρέμβαση των αστυνομικών στην αντιμετώπιση των διακινητών ναρκωτικών.

Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Μήτκας «όσο συνεχίζουμε να διαχωρίζουμε τις μορφές της βίας, δεν μπορούμε να την απαλείψουμε στα πανεπιστήμια. Το ΑΠΘ είναι κέντρο δημιουργικής συνεύρεσης δεκάδων χιλιάδων φοιτητών πανεπιστημιακών και ερευνητών. Ας βοηθήσουμε να ενισχυθεί το έργο τους, όπως και το έργο όλων των ΑΕΙ. Πανεπιστήμιο και βία δεν συνάδουν». «Διαπιστώνεται προς το παρόν ότι υπάρχουν προβλήματα παραβατικότητας, ναρκωτικών κ.λπ., τα οποία είναι γενικά, αλλά και άλλα που εμφανίζονται ειδικά σε ορισμένα πανεπιστήμια. Στα κοινά προβλήματα κατατάσσεται οπωσδήποτε και η δυσκολία συντονισμού και διαλόγου όσων έσωθεν ή έξωθεν συνδιαμορφώνουν την πανεπιστημιακή ζωή», ανέφερε η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος. Και πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή επιδιώκει να περατώσει τις εργασίες της εντός του Ιουνίου του τρέχοντος έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή