«Οποιος ξέρει κάτι, τον παρακαλώ να μιλήσει» για το «Θρίλερ του Ευβοϊκού»

«Οποιος ξέρει κάτι, τον παρακαλώ να μιλήσει» για το «Θρίλερ του Ευβοϊκού»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο; Για πόσα χρόνια αντέχει ένας γονιός να μένει με αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του παιδιού του; Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από το φρικτό εκείνο πρωινό που τα δύο ξαδέλφια, ο 32χρονος τότε Γιώργος Λοΐζος και ο 29χρονος Γιώργος Καραλής, ανασύρονταν νεκρά ανοικτά του Σχινιά, μέσα σε ένα φουσκωτό σκάφος. Και οι δύο έφεραν πολύ βαριά τραύματα. Η υπόθεση –το «θρίλερ του Ευβοϊκού», όπως το χαρακτήριζαν οι εφημερίδες– είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, χωρίς όμως ποτέ να διαλευκανθεί. Οι δύο οικογένειες, εκτός από το πένθος τους, ζουν όλο αυτό το διάστημα και με τη φρικτή φημολογία γύρω από τις τελευταίες ώρες των παιδιών τους.

«Εγώ πιστεύω ότι κάποιος ξέρει. Τον παρακαλώ μέσα από την καρδιά μου, με δάκρυα στα μάτια, να έρθει να μας πει. Να μας απαλύνει λίγο την καρδιά, τον πόνο μας». Η κ. Ελένη Καραλή με τον σύζυγό της Δημήτρη ταξίδεψαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα από τη Μελβούρνη, όπου ζουν, προκειμένου να τελέσουν το μνημόσυνο των παιδιών. Στη Μελβούρνη είχαν μεγαλώσει και οι δύο άτυχοι νέοι, μαζί. Το 1999 ο Γιώργος Καραλής είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές, να βρει τον ξάδερφό του που είχε πια μετακομίσει μόνιμα στην πατρίδα. Στις 2 Ιουνίου, με τη βάρκα του Γ. Λοΐζου πήγαν βόλτα απέναντι στην Εύβοια. «Ηπιαν καφέ και στον γυρισμό έγινε ό,τι έγινε». Οι πληροφορίες που διέρρεαν από τις Αρχές ήταν αντικρουόμενες. Χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, έγινε λόγος για τραγικό δυστύχημα. Μεταξύ άλλων ειπώθηκε ότι υπήρξε συμπλοκή μεταξύ τους, ότι ο Λοΐζος δολοφονήθηκε και ο Καραλής αυτοκτόνησε. Ομως τα τραύματα δεν ταίριαζαν. «Αν κάποιος κόβει τις αρτηρίες στο χέρι του δεν τις κόβει από μέσα προς τα έξω», λέει η κ. Καραλή, που είναι βέβαιη ότι τα δύο παιδιά δολοφονήθηκαν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, η θηλιά που βρέθηκε περασμένη στον λαιμό του Καραλή ήταν πολύ χαλαρή. Ούτως ή άλλως, αυτή η θεωρία δεν «έστεκε» για τις οικογένειες. Οι δύο ήταν πολύ αγαπημένοι, εκτός από ξαδέρφια ήταν και καρδιακοί φίλοι. «Για ποιο λόγο ο Γιώργος να δολοφονήσει τον ξάδελφό του και μετά να αυτοκτονήσει;» είναι η απορία που τρώει την κ. Καραλή μέχρι σήμερα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, είτε με δικηγόρο στην Ελλάδα είτε από τη Μελβούρνη, οι οικογένειες έχουν κάνει μεγάλο αγώνα για να φτάσουν στην αλήθεια. Οπως κατήγγειλαν, πολλά στοιχεία είχαν χαθεί ή αλλοιωθεί από τον τρόπο που το Λιμενικό είχε ανασύρει τη βάρκα στη Ραφήνα. Κάποια στιγμή, οι συγγενείς του Λοΐζου δέχθηκαν και ανώνυμες απειλές να σταματήσουν να ψάχνουν.

Το πόρισμα

«Αυτό που αναζητούσαμε πάντα ήταν το πόρισμα του εισαγγελέα, όμως ποτέ δεν μας το έδωσαν. Μας βλέπανε σαν ένα μηδενικό». Πρόσφατα, η αδελφή του Γιώργου Καραλή έκανε μια τελευταία κρούση στον εισαγγελέα της Αυστραλίας. Εντελώς ανέλπιστα, εκείνος τούς χορήγησε το πόρισμα του Ελληνα εισαγγελέα που έψαχναν τόσα χρόνια. Αυτό έγραφε: «Από τις καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων και το σύνολο των εγγράφων, τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, εκθέσεις νεκροψίας, νεκροτομής, φωτογραφίες και τα λοιπά πειστήρια, προκύπτουν, κατά τη γνώμη μας, βάσιμες ενδείξεις ότι ο θάνατος των δύο εξαδέλφων οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή». Τώρα ζητούν η υπόθεση να ξανανοίξει, να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος στην Ελλάδα. «Θέλω να μάθει ο κόσμος την αλήθεια και να μη μείνει με την εικόνα ότι το παιδί μου εγκλημάτησε και αυτοκτόνησε. Είναι μεγάλη αδικία. Δεν καταπίνεται, δεν ξεχνιέται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή