Γ. Μπαλίκος: «Η σύνθεση δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε στιγμή αναπαραγωγής»

Γ. Μπαλίκος: «Η σύνθεση δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε στιγμή αναπαραγωγής»

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα γνωστό κλισέ να λέμε πως η μουσική δεν γνωρίζει όρια. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την τζαζ, της οποίας η εκφραστική ελευθερία και οι ζωντανοί αυτοσχεδιασμοί είναι μέρος της μαγείας της. Τι γίνεται όμως όταν ανωτέρας βίας περιορισμοί δεν επιτρέπουν στον μουσικό να μοιραστεί με το κοινό τη χαρά της από σκηνής εκτέλεσης; Η απάντηση είναι πως εκεί γεννιέται ένα σχήμα όπως το John Balikos Trio, το οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο προσεχές (4-10/6) Athens Technopolis Jazz Festival. Λέμε τρίο, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για κουαρτέτο· ο Γιάννης Μπαλίκος μπορεί να μην παίζει ο ίδιος τη μουσική στο πάλκο, λόγω κινητικών προβλημάτων, ωστόσο είναι ο βασικός εμπνευστής και δημιουργός της μουσικής της μπάντας.

«Κατά τη γνώμη μου, η σύνθεση-δημιουργία δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε στιγμή αναπαραγωγής, όσο καλή και να είναι αυτή. Σε καμιά περίπτωση η γέννηση ενός παιδιού δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποια στιγμή στη ζωή του. Η στιγμή είναι μοναδική. Κάθε νέα σύνθεση είναι ένα μοναδικό ταξίδι από τον εσωτερικό μου κόσμο, που μετουσιώνεται σε μια άρτια παρτιτούρα ή ηχογράφηση. Αρα η ικανοποίηση του ακούσματος των δημιουργιών μου από διακεκριμένους μουσικούς είναι η ολοκλήρωση της ψυχικής μου υγείας», λέει ο ίδιος ο συνθέτης για την κάπως… πρωτότυπη αυτή συγκυρία. Οι μουσικοί βέβαια που ερμηνεύουν τις δημιουργίες του, με πρώτο τον πιανίστα Τάκη Φαραζή, συμβαίνει να είναι εξαιρετικοί.

Οι μελωδίες του Γιάννη Μπαλίκου, με γερά θεμέλια στα κλασικά πρότυπα, έχουν μέσα τους και μια αύρα… Αιγαίου, μια και εκείνος μένει μόνιμα στην Πάρο. «Οπωσδήποτε ένας συνθέτης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ετσι και εγώ, αν και έκανα τα πρώτα μου μουσικά βήματα στην Αθήνα, αλλάζοντας περιβάλλον, επηρεάστηκα από την ηρεμία του νησιού και ανακάλυψα διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα, που εντάχθηκαν με φυσικό τρόπο στις συνθέσεις μου. Οι εμπνεύσεις γεννούν πρώτα σ’ εμένα συναισθήματα και αργότερα στο κοινό που τις ακούει. Η μουσική για εμένα γενικά είναι ένα κλειδί που μας βοηθά να ανοίξουμε μια πόρτα μέσα μας. Δεν πήρα μια συνειδητή απόφαση για να φτιάξω αυτό το μουσικό είδος, ούτε προσπαθώ να εντάξω συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να αρέσει στο κοινό, είναι κάτι που προέκυψε εντελώς φυσικά και σχετίζεται άμεσα με τη ζωή μου», διευκρινίζει εκείνος.

Η τελευταία δουλειά του σχήματος «Rings around the moon» είναι και αυτή που λογικά θα αποτελέσει και τον πυρήνα της εμφάνισής τους στην Τεχνόπολη. Ο τίτλος σαφώς και τραβά το ενδιαφέρον: «Ο τίτλος προέκυψε εντελώς τυχαία όταν μετά από μια μουσική συνεύρεση παρατηρήσαμε το φαινόμενο “άλως”, το οποίο είναι η εντυπωσιακή όψη του φεγγαριού όταν περιβάλλεται από φωτεινά δαχτυλίδια. Αποφασίσαμε, πως ο τίτλος “Rings around the moon” αντανακλά με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πνεύμα των συνθέσεων. Οι μελωδικές συνθέσεις είναι ο πυρήνας που απογειώνεται αισθητικά από την ερμηνευτική ιδιοσυγκρασία των τριών μουσικών, που περιβάλλουν το υλικό με μια φωτεινή προσέγγιση και ευγένεια».

Ενας μουσικός με την εμπειρία και τις γνώσεις του Μπαλίκου δεν θα μπορούσε να μη μας δώσει τη γνώμη του και για τη δραστήρια ελληνική τζαζ σκηνή. «Η ελληνική τζαζ σκηνή των τελευταίων ετών περιλαμβάνει πάρα πολλούς αξιόλογους μουσικούς. Γενικά υπάρχει πολύ ταλέντο, γνώσεις και ενθουσιασμός, αλλά δεν υπάρχει υποστήριξη από τους πολιτιστικούς φορείς, ούτε προβολή από τα ΜΜΕ. Υπό άλλες συνθήκες η ελληνική τζαζ σκηνή θα μπορούσε να είναι εξαγώγιμο πολιτιστικό αγαθό, μια και έχουμε υλικό και μουσικούς που μπορούν να σταθούν σε οποιαδήποτε μουσική σκηνή, παγκοσμίως».

Το φεστιβάλ

Το γνωστό τζαζ φεστιβάλ της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων επιστρέφει και φέτος, για 18η μάλιστα χρονιά. Εκτός του John Balikos Trio, το οποίο θα κλείσει μουσικά την πρώτη μέρα (4/6), το προσεχές επταήμερο στο Γκάζι θα βρεθούν πολλά αξιόλογα σχήματα, εκπροσωπώντας διάφορους τόπους της τζαζ κοινότητας. Κάπως έτσι καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ολλανδία αλλά, για πρώτη φορά, και από τις ΗΠΑ, θα δώσουν τον απαραίτητο… international αέρα, φέρνοντας σε μια σκηνή τις ξεχωριστές τους παραδόσεις και ερμηνείες. Παράλληλα, και χάρη στη συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, το τριήμερο 7-9 Ιουνίου, νέοι τζαζίστες συναντούν βετεράνους στο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ New Generation 5, που θα διεξαχθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

​​Οι συναυλίες ξεκινούν στις 9 μ.μ. Πληροφορίες στο echnopolisjazzfestival.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή