ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι... πολιορκημένοι στις έδρες τους οι δικαστικοί

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η βίαιη επίθεση μελών του «Ρουβίκωνα» και άλλων συλλογικοτήτων, προ ημερών, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η διάσκεψη των ανώτατων δικαστικών του Συμβουλίου της Επικρατείας για κρίσιμα θέματα όπως οι περικοπές των συντάξεων, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και έκδηλη ανησυχία στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων σε δικαστήρια και την εκτόξευση απειλών κατά δικαστικών –πρόσφατη η δεύτερη απειλητική επιστολή στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου–, εκτιμούν πως η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν προσφέρεται για εφησυχασμούς.

Η εικόνα δικαστικών να διασκέπτονται για σοβαρότητα θέματα, ενώ έξω από το ΣτΕ να πέφτουν «βροχή» οι πέτρες και τα μπουκάλια με τις μπογιές, με αποτέλεσμα το ισόγειο του δικαστικού μεγάρου να μετατρέπεται σε ρημαδιό, είναι πρωτοφανής.

Τα θέματα της προσωπικής ασφάλειας δικαστικών αλλά και των χιλιάδων πολιτών που μπαινοβγαίνουν καθημερινά στα δικαστήρια, όπως και εκείνα για τα μέτρα ασφαλείας των δικαστικών μεγάρων έχουν επανέλθει τελευταία στο προσκήνιο μετά τα «χτυπήματα» κυρίως του «Ρουβίκωνα», που έφθασε ώς τον αυστηρότατα φρουρούμενο έβδομο όροφο του Εφετείου της Αθήνας όπου στεγάζεται το γραφείο του ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας!

Οι εκκλήσεις

Το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει θύματα από τις κατά καιρούς επιθέσεις σε δικαστικά μέγαρα, αποδίδεται μόνον σε τύχη, με ενδεικτική περίπτωση τη μεγάλη έκρηξη μηχανισμού που σημειώθηκε παραμονές των Χριστουγέννων, στις 22 Δεκεμβρίου του 2017, στο Εφετείο της Αθήνας, όπου κατεδαφίστηκε η πρόσοψη του κτιρίου προς την οδό Λουκάρεως, με τις ζημιές που προκλήθηκαν ώς τον δεύτερο όροφο να είναι τεράστιες.

Κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες και επίσημα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχουν γραπτά και σε συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επισημάνει με όλους τους τρόπους την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων φρούρησης των δικαστικών μεγάρων και εξασφάλισης συνθηκών ασφάλειας δικαστικών, δικηγόρων και χιλιάδων πολιτών που επισκέπτονται καθημερινά τα δικαστήρια.

Ομως τα μέτρα που έχουν ώς σήμερα ληφθεί, παρά τις προειδοποιήσεις και τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί, δεν είναι ανάλογα των κινδύνων που είναι υπαρκτοί, με την περίπτωση του Εφετείου της Αθήνας, που υπέστη μεγάλες ζημιές από την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό να είναι η πλέον χαρακτηριστική. Εξι μήνες μετά το χτύπημα, οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί και ακόμα δεν έχει παραδοθεί μελέτη για τα μέτρα ασφαλείας του δικαστικού μεγάρου που ανέλαβε να εκπονήσει αρμοδίως η Ελληνική Αστυνομία.

Οι επισημάνσεις του προϊσταμένου του Δικαστηρίου, αρεοπαγίτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου, σε αρμοδίους για τη λήψη μέτρων είναι συνεχείς, όπως και οι ανάλογες τοποθετήσεις κατά καιρούς της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο εφέτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, με πολυετή παρουσία στη διοίκηση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, τονίζει σχετικά με τα θέματα ασφάλειας στον χώρο της Δικαιοσύνης: «Στη δημοκρατία η άσκηση βίας δεν δικαιολογείται για οποιονδήποτε λόγο. Αντίστοιχα και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν είναι ανεκτή η στοχοποίηση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ή δικαστικών σχηματισμών από ομάδες ή πρόσωπα που διαφωνούν με δικαστικές αποφάσεις και έχουν σκοπό να επιβάλουν την άποψή τους και μάλιστα με τη βία. Το δικαίωμα κριτικής που αδιαπραγμάτευτα αναγνωρίζεται πρέπει να ασκείται με τρόπους που δεν θέτουν σε αμφισβήτηση το κράτος δικαίου, το οποίο υπάρχει και λειτουργεί εξασφαλιστικά για κάθε πολίτη της χώρας χωρίς καμία εξαίρεση».

Ανοικτές πληγές

Το Εφετείο, πάντως, παραμένει ακόμα με εμφανή τα τραύματα της έκρηξης, ενώ η είσοδός του δεν έχει αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα δικηγόροι και χιλιάδες πολίτες να σχηματίζουν ουρές καθημερινά για να περάσουν από τον έλεγχο μιας και μοναδικής πόρτας εισόδου που υπάρχει προς την οδό Λουκάρεως.

Η κατάσταση είναι ανάλογη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας που δέχθηκε τη δεύτερη κατά σειρά επίθεση πρόσφατα από την ομάδα του «Ρουβίκωνα» και άλλες αναρχικές συλλογικότητες. Το ιστορικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, που ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και είναι διατηρητέο, εμφανίζει εικόνα που σοκάρει, με μαύρες μπογιές διάσπαρτες σε όλο το μήκος της πρόσοψής του, ενώ οι ζημιές που είχαν προκληθεί στην είσοδο έχουν εν μέρει αποκατασταθεί.

«Αναπάντητα τα αιτήματα»

Για το ΣτΕ, το οποίο είχε δεχθεί και άλλη επίθεση πριν από έναν και πλέον χρόνο είχαν διατυπωθεί εκκλήσεις για λήψη μέτρων αλλά εις μάτην. Ο τότε πρόεδρός του Νίκος Σακελλαρίου, μετά την επίθεση του «Ρουβίκωνα» τον Απρίλιο του 2017, είχε αποστείλει με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικώς επείγον» έγγραφο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να επανασχεδιαστεί η ασφάλεια του κτιρίου. «Τυχόν ρήγμα», είχε επισημάνει ο κ. Σακελλαρίου, «ασφάλειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας –εν όψει της λειτουργίας στο δικαστήριο κεντρικού πληροφοριακού συστήματος με το οποίο διασυνδέει νομολογιακά το ΣτΕ με τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια– θα έχει άμεσες και απρόβλεπτης εκτάσεως επιπτώσεις στην ομαλή απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Ανάλογου περιεχομένου προειδοποιήσεις είχε απευθύνει στην αρχή του χρόνου ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ο οποίος είχε μετάσχει και σε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, στον οποίο είχαν εκτεθεί όλα τα προβλήματα ασφάλειας των δικαστικών μεγάρων, κυρίως στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και στο δικαστικό συγκρότημα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός είχε προβεί δημόσια σε δηλώσεις-καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις στα δικαστήρια και να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών. «Είναι αδιανόητο», είχε τονίσει τότε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «να μην απολαύουν συνθηκών ασφαλείας οι δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι, που ασκούν το λειτούργημά τους καθημερινά στα δικαστήρια, καθώς και οι εκατοντάδες πολίτες που τα επισκέπτονται», ενώ ο δικηγορικός σύλλογος με ανακοίνωσή του λίγο αργότερα είχε υπενθυμίσει και πάλι την ανάγκη λήψης μέτρων, σημειώνοντας, «ατυχώς, τα ζητήματα και τα συγκεκριμένα αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά του δικηγορικού σώματος παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα»...

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ