Ο 17χρονος, το 1963 και η τοξική ρητορική

Ο 17χρονος, το 1963 και η τοξική ρητορική

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απίστευτο!». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριολεκτούσε. Δεν μπορούσε στ’ αλήθεια να πιστέψει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που μόλις του είχε διαβάσει ο συνεργάτης του. «Ο κ. Μητσοτάκης», έλεγε το συριζαϊκό ανακοινωθέν, «θα πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει τις λέξεις της πολιτικής, και της πολεμικής ακόμα, από το μαρσάρισμα του τρίκυκλου».

Ποιος σκέφθηκε να γράψει τέτοια ανακοίνωση; Πού θυμήθηκε το τρίκυκλο; Συνεχίζοντας την επίθεση του πρωθυπουργού, που λίγες ώρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο είχε ενοχοποιήσει για τον προπηλακισμό του Γιάννη Μπουτάρη τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέσυρε το τρίκυκλο στο οποίο επέβαιναν το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Μανώλης Εμμανουηλίδης – οι δολοφόνοι του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Πηγές της Ν.Δ. λένε ότι δεν χρειάστηκε να το συζητήσουν και πολύ. Η μόνη θεμιτή αντίδραση ήταν η ειρωνική απαξίωση της εμπρηστικής ανακοίνωσης. Υπό το φως όσων ακολούθησαν, η εκτίμησή τους εξακολουθεί να είναι ότι η καταφυγή του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιους είδους αντιδεξιά ρητορική είναι, εκτός από τοξική, και πολιτικά ατελέσφορη. «Αν ρωτούσαμε δέκα ανθρώπους στον δρόμο να μας πουν για το “τρίκυκλο”, οι εννιά δεν θα ήταν σε θέση να κάνουν τον συνειρμό», λέει νεοδημοκρατικό στέλεχος. Η αναφορά θα μπορούσε να έχει νόημα μόνο για ψηφοφόρους πολύ μεγαλύτερους του Τσίπρα –που έχει γεννηθεί το 1974– και του Μητσοτάκη – που έχει γεννηθεί το 1968. Θα μπορούσε να απευθύνεται μόνο σε συνταξιούχους που –όπως λένε σκωπτικά οι ίδιες πηγές– «είναι ήδη πολύ θυμωμένοι για τις συντάξεις τους».

Αυτό το νόημα είχε και η πολυσυζητημένη αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το περασμένο Σάββατο. Οταν αναρωτήθηκε «τι τον ενδιαφέρει τον 17χρονο τι έγινε το 1963;», μιλούσε, όπως εξηγούν οι συνεργάτες του, μόνο διαπιστωτικά: Η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων αγωνιά για το μέλλον της και δεν ενδιαφέρεται να (ξανα)δώσει ιδεολογικές μάχες του παρελθόντος.

Η φράση του Μητσοτάκη, παρά τον θόρυβο που προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα, δεν αξιολογείται από την Πειραιώς ως επικοινωνιακό ολίσθημα. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε το σωστό μήνυμα ότι προσπερνά τον τεχνητό διχασμό –μήνυμα, το οποίο ενισχύθηκε και από τις παρεμβάσεις του τις επόμενες ημέρες, στον ΣΕΒ και στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που ήταν εστιασμένες στις προγραμματικές του προτάσεις.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δοκίμασε να βάλει στην ατζέντα μια εμφυλιακού τύπου διαμάχη. Ηταν, όμως, η πρώτη φορά που δεν «τσίμπησαν» από τη Ν.Δ. οι συνήθεις ύποπτοι – δηλαδή τα στελέχη εκείνα που απολαμβάνουν την αντιπαράθεση με αυτό που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς». Αυτή τη φορά η Πειραιώς δεν χρειάστηκε να κάνει συστάσεις αυτοσυγκράτησης σε κανέναν – όπως, ας πούμε, είχε αναγκαστεί να κάνει στην αντιπαράθεση που είχε πυροδοτήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν αρνήθηκε να λάβει μέρος σε συνέδριο της εσθονικής προεδρίας για τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Τότε, ο ίδιος ο Μητσοτάκης, με άρθρο του στην «Κ», είχε αναγκαστεί να «ξεκολλήσει» την ατζέντα από τη σύγκριση ναζισμού και σταλινισμού, στην οποία είχαν ολισθήσει προβεβλημένα στελέχη του.

Τα πρόσωπα

Η πρακτική της κατάδυσης στο παρελθόν αποδίδεται ώς έναν βαθμό και στα πρόσωπα: Στο γεγονός ότι στη θέση του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού βρίσκεται ο Θανάσης Καρτερός – ο παλαίμαχος του «Ριζοσπάστη» και της «Αυγής» που «επεξηγεί» τις πιο διχαστικές από τις ανακοινώσεις του Μαξίμου, υπερθεματίζοντας με προσωπικά του σχόλια στο facebook και στην κομματική εφημερίδα.

Οποιος κι αν έχει εμπνευστεί το στρατήγημα για αναμόχλευση των παθών, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανησυχεί ότι μπορεί να πληγεί. Παράγοντες με γνώση των μετρήσεων εξηγούν γιατί η λογική της διέγερσης «αντιδεξιών» αντανακλαστικών είναι παρωχημένη: «Ξέρουν (στην κυβέρνηση) και ξέρουμε (στη Ν.Δ.) ότι η επόμενη εκλογική μάχη θα κριθεί από τους αναποφάσιστους που αυτοτοποθετούνται στο 5 της ιδεολογικής κλίμακας – δηλαδή ακριβώς στη μέση, στο Κέντρο», λένε. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κάτω των 45 ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή