Αλαλούμ με το ωράριο των φαρμακείων

Αλαλούμ με το ωράριο των φαρμακείων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα». Με αυτή τη φράση χαρακτηρίζουν πολλοί φαρμακοποιοί το καθεστώς που διέπει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και το οποίο αναμένεται εντός του καλοκαιριού να αλλάξει ξανά: για τρίτη φορά σε διάστημα επτά ετών και μάλιστα στην ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φαρμακείων αναλογικά με τον πληθυσμό της. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 96,4 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 73 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους.

Με το νέο σύστημα, όλα τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα –τις οποίες καθορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και εγκρίνει με απόφασή του ο περιφερειάρχης–, ενώ όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν, μπορούν να λειτουργούν και πλέον του υποχρεωτικού ωραρίου (διευρυμένο ωράριο) κατόπιν δήλωσής τους ανά δίμηνο στον σύλλογο και στην Περιφέρεια. Hδη, οι περισσότερες περιφέρειες έχουν βγάλει αποφάσεις για το ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο με βάση τις εισηγήσεις των φαρμακευτικών συλλόγων και αναμένεται το επόμενο διάστημα οι «διευρυμένοι» να δηλώσουν τις επιπλέον ώρες ώστε από 1η Ιουλίου ή 1η Αυγούστου να ξεκινήσει η ισχύς του νέου ωραρίου. Σημειώνεται ότι σήμερα ισχύει το πλήρως απελευθερωμένο ωράριο που σημαίνει ότι τα φαρμακεία είναι ανοιχτά «ό,τι ώρα θέλουν».

Στις περισσότερες περιοχές το προτεινόμενο βασικό ωράριο, με μικρές παραλλαγές, έχει ως εξής: Δευτέρα και Τετάρτη: 8 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη Παρασκευή: 8 π.μ. έως 2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία θεωρείται ως δεδομένο ότι πολλά φαρμακεία –στο πλαίσιο της διευρυμένης λειτουργίας τους– θα ζητήσουν να είναι ανοιχτά και τα πρωινά του Σαββάτου, και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, κάτι που έως πρότινος ήταν «ταμπού» για τους φαρμακοποιούς και χρειάστηκε η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου για να «σπάσει».

Για τα φαρμακεία που θέλουν να υπερβούν το ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο, οι σύλλογοι υποχρεούνται να εκτυπώσουν σχετικές καρτέλες τις οποίες θα αναρτήσουν στις προσόψεις των φαρμακείων. Και κάπου εκεί αρχίζει ο παραλογισμός: Οπως αναφέρεται στον σχετικό νόμο, «στο επάνω τμήμα των πινάκων αυτών θα αναγράφεται ευκρινώς και με κεφαλαία γράμματα η πρόταση: “Τα εντός του παρόντος πίνακα φαρμακεία δεν έχουν εκ του νόμου υποχρέωση να λειτουργούν κατά τις αναγραφόμενες ώρες και ημέρες”». Που πρακτικά σημαίνει ότι ο πολίτης στις καρτέλες ενημερώνεται για την «πρόθεση» και όχι για το εάν πραγματικά τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου!

Επιπλέον, τίθεται και ένα πρακτικό θέμα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης, «εάν από τα 580 φαρμακεία ευθύνης μας τα 200-300 διευρύνουν το ωράριό τους, σενάριο πολύ πιθανό με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία από το ελεύθερο ωράριο, τότε οι καρτέλες θα πιάνουν έκταση 2,5 τ.μ. με κόστος έκδοσης 350.000 ευρώ τον χρόνο».

Προσπάθεια αναθεώρησης

Τον παραλογισμό αυτό παραδέχεται και το υπουργείο Υγείας. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, φαρμακοποιός Ηλίας Γιαννόγλου, το υπουργείο καταβάλει προσπάθειες προκειμένου σε συνεννόηση και με τους θεσμούς να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη διάταξη. «Αυτό που ισχύει τώρα είναι παράλογο, και η αλλαγή του θα είναι σίγουρα επ’ ωφελεία του κοινού», σημειώνει ο κ. Γιαννόγλου. Ως «το χειρότερο σύστημα που έχει επιχειρηθεί στη χώρα μας», χαρακτηρίζει στην «Κ» το νέο ωράριο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, και προσθέτει ότι «επιτρέπει στον φαρμακοποιό π.χ. να δηλώσει 24ωρη λειτουργία και να ανοίγει τελικά όποτε θέλει». «Είναι ένα κακό σύστημα εξαρχής και οι όποιες αλλαγές γίνονται δεν αλλάζουν την ουσία και τη δομή του», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης και υποστηρίζει «πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα έναρξης και τέλους στη λειτουργία των φαρμακείων. Αυτό βάζει μία τάξη στην αγορά και διευκολύνει και τον πολίτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή