Τηλεοπτικός εκδημοκρατισμός

Τηλεοπτικός εκδημοκρατισμός

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περασμένη περίοδος (2016-17) αποτελεί ορόσημο για τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, διότι για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα εμπορικά (χορηγίες, διαφημίσεις κ.λπ.) στους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της καναδικής εταιρείας DBRS. Ωστόσο, η τάση για «δικαιότερη» μοιρασιά αυξάνεται, ενώ ξεπηδούν νέα ζητήματα και πλατφόρμες μετάδοσης αγώνων.

Οι 20 κορυφαίοι σε κέρδη σύλλογοι στην Ευρώπη είδαν τα έσοδά τους να προέρχονται κατά 45% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, έναντι 39% τη σεζόν που είχε προηγηθεί. Τα έσοδα από εμπορικές πηγές κατέλαβαν το 38% του συνόλου, ενώ τα έσοδα από εισιτήρια κάλυψαν μόνο το 17% των συνολικών εισπράξεων.

Νέα συμφωνία

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έναρξη του νέου συμβολαίου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ με την αγγλική τηλεόραση, που έφερε 14 αγγλικούς συλλόγους μεταξύ των 30 κορυφαίων σε έσοδα σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Deloitte. Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα τηλεοπτικά έσοδα από το εγχώριο συμβόλαιο μοιράζονται πολύ πιο… δημοκρατικά, αφού το 50% διαμοιράζεται στα ίσα σε καθεμία από τις 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, το 25% μοιράζεται με βάση την τελική κατάταξη κάθε ομάδας και το υπόλοιπο 25% με βάση το πόσες φορές εμφανίστηκε κάθε ομάδα σε απευθείας μετάδοση.

Ο ίσος διαμοιρασμός των εσόδων από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εκτός Βρετανίας έχει βοηθήσει τις μικρότερες ομάδες να αποκομίσουν σημαντικά ποσά, που από εμπορικά έσοδα δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξασφαλίσουν. Η δε μείωση του ποσού του επόμενου εγχώριου συμβολαίου κατά 14% (για την περίοδο 2019-2022) αναμένεται να καλυφθεί από τη μεγάλη άνοδο των συμβολαίων για άλλες χώρες, ιδιαιτέρως στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία, κάτι που επίσης θα ευνοήσει τις μικρότερες ομάδες.

Στην Ισπανία η κολοσσιαία διαφορά μεταξύ πατρικίων (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα) και πληβείων (οι υπόλοιπες 18 ομάδες της Λα Λίγκα), που έφτανε στα 8 ευρώ έναντι ενός σε αναλογία από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μεταξύ του πρωταθλητή και του ουραγού, αμβλύνθηκε σημαντικά από το 2015: Η ισπανική λίγκα άλλαξε τη διαδικασία διαμοιρασμού των εσόδων, δίνοντας το 45% σε ίσα κομμάτια στους 20 συλλόγους, ένα 22,5% με βάση τα αποτελέσματα των πέντε τελευταίων περιόδων κι ένα άλλο 22,5% με βάση των αριθμό μελών και τα εισιτήρια κάθε ομάδας. Το υπόλοιπο 10% πηγαίνει στις ομάδες της β΄ κατηγορίας.

Με αυτά τα νέα δεδομένα η αναλογία των τηλεοπτικών εσόδων της πρωταθλήτριας Ισπανίας προς αυτά της ουραγού έπεσε στο 4 προς 1 το 2016-17, αλλά και πάλι απείχε πολύ από το αντίστοιχο 1,54:1 της Πρέμιερ Λιγκ.

Ιταλική εμπλοκή

Στην Ιταλία τα τηλεοπτικά έσοδα των ομάδων έχουν το υψηλότερο μερίδιο των γενικών εσόδων τους από όλα τα 20 κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη, ανερχόμενο στο 51%. Ωστόσο, η δικαστική διαμάχη της ισπανικής εταιρείας που κέρδισε το συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν με την ιταλική που τα έχει μέχρι και φέτος καθιστά αμφίβολη την ύπαρξη τηλεοπτικής στέγης για τις ομάδες του Καμπιονάτο από τον Αύγουστο, άρα και πάνω από τα μισά τους έσοδα.

Η πρόταση της ισπανικής εταιρείας προβλέπει την αύξηση από 10% σε 50% του ποσού των δικαιωμάτων που μοιράζεται εξίσου στους 20 συλλόγους της Σέριε Α, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείου Αθλητισμού.

Τέλος, στη Γερμανία τα έσοδα των συλλόγων της Μπουντεσλίγκα σχεδόν διπλασιάστηκαν (άνοδος 85%) χάρη στο νέο συμβόλαιο που άρχισε να ισχύει από το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο, τα έσοδα των ομάδων δεν αρκούν για να μείνουν στη χώρα τα μεγαλύτερα αστέρια του εγχώριου πρωταθλήματος.

Πλέον, πολλές λίγκες στρέφονται σε ιστοσελίδες για πώληση των δικαιωμάτων τους, κι εκεί ίσως να βρίσκεται μεσομακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, με βάση όμως περισσότερο τους νόμους προσφοράς και ζήτησης και λιγότερο με τον σημερινό προστατευτισμό-εκδημοκρατισμό.

Το πρόγραμμα

ΜΠΑΣΚΕΤ: Από το κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (19.00) και γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό, που διαθέτει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας και φιλοξενούμενο τον Ολυμπιακό, αρχίζουν οι τελικοί της Α1.

ΡΥΘΜΙΚΗ: Στη Γουαδαλαχάρα της Ισπανίας, όπου διεξάγεται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυναικών, αγωνίζεται σήμερα η πρωταθλήτρια του ατομικού Ελένη Κελαϊδίτη.

ΙΠΠΑΣΙΑ: Στο Μαρκόπουλο ολοκληρώνονται οι διεθνείς αγώνες υπερπήδησης εμποδίων «Athens Equestrian Festival 2018». Η διοργάνωση αρχίζει στις 10.00 και θα ολοκληρωθεί με το Grand Prix στις 17.00. Παίρνουν μέρος 95 ιππείς και αμαζόνες από επτά χώρες με 105 άλογα.

Σαν σήμερα

2004

Ξεκινά το 51ο Ράλι Ακρόπολις, και για πρώτη φορά στην ιστορία του η εκκίνηση δεν δίνεται κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αλλά στη Λαμία.

1998

Ο Μάικλ Τζόρνταν σκοράρει 41 πόντους εναντίον των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και γίνεται ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που φτάνει τις 29.000 πόντους στην καριέρα του.

1975

Ο Πελέ υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τη νεοϋορκέζικη ομάδα Κόσμος έναντι 11 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή