Αρνητική σε ελάφρυνση χρέους για τους Ιταλούς η Μέρκελ

Αρνητική σε ελάφρυνση χρέους για τους Ιταλούς η Μέρκελ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική στο ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στους Ιταλούς κάποια ελάφρυνση χρέους εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος που δηλώνει πρόθυμη όνως να συνεργαστεί «ανοιχτά» με τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της  Frankfurter Allgemeine, η Αγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του δεν πρέπει να μετατρέψει το ενιαίο νόμισμα σε μία «ένωση κοινού χρέους».

«Θα προσεγγίσω ανοικτά τη νέα ιταλική κυβέρνηση και θα δουλέψω μαζί της αντί να κάνω εικασίες για τις προθέσεις τους», προσθέτει στην ίδια συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή, η Αγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ έκανε αυτό το σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά με ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα (άκρα δεξιά), τα δύο κόμματα που σχημάτισαν κυβέρνηση στην Ιταλία, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαγράψει 250 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών του ιταλικού δημοσίου.

Η Μέρκελ επέμεινε πως ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης είναι σημαντική, η αρχή αυτή «δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια ένωση χρέους».

Η ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία θεωρείται γενικά ότι διάκειται εχθρικά έναντι του ενιαίου νομίσματος, ανέλαβε την εξουσία την Παρασκευή.

Η εξέλιξη αποκατέστησε την ηρεμία στις αγορές, που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του έτους και να μετατραπούν σε άτυπο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Η Μέρκελ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους το Σάββατο και τον προσκάλεσε για συνομιλίες στο Βερολίνο, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες της καγκελαρίας.

Ο 53χρονος Κόντε, νέος στην πολιτική, πανεπιστημιακός καθηγητής του δικαίου ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, ορκίστηκε πρωθυπουργός την Παρασκευή, τερματίζοντας τρεις μήνες πολιτικού αδιεξόδου και ασταμάτητης σεναριολογίας μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Η Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης στις τάξεις των νέων στη χώρα αυτή.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή