ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβραδύνεται η δραστηριότητα στα μεγαλύτερα μεταποιητικά κέντρα της Ασίας

ΕLIAS GLENN/REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τον περασμένο μήνα, η δραστηριότητα στα μεγαλύτερα κέντρα μεταποίησης της Ασίας φάνηκε να επιβραδύνεται. Ο λόγος ήταν ότι οι βιομηχανίες έβλεπαν να οξύνονται οι εμπορικές διενέξεις παγκοσμίως, ενώ οι αναδυόμενες αγορές πιέζονταν, παράλληλα, από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ενίσχυση του δολαρίου.

Οι οικονομίες των ασιατικών χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές τους, έχουν επωφεληθεί πάρα πολύ από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ έχει καλλιεργήσει αβεβαιότητα και έχει προκαλέσει αστάθεια στις χρηματαγορές. Αναλυτές επισημαίνουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας απορρέει από το ενδεχόμενο ενός ολέθριου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή φέρουν τη δραστηριότητα να παραμένει σταθερή τον Απρίλιο στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Και όμως οι νέες παραγγελίες για κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν για δεύτερο συναπτό μήνα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στο Πεκίνο αμερικανική αντιπροσωπεία για τον τρίτο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ουάσιγκτον απειλεί να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων. Στην περίπτωση ενός πλήρους σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου θα διαρραγεί η παγκόσμια αλυσίδα της προσφοράς και θα πλήξει τις οικονομίες από την Ευρώπη μέχρι το Μεξικό και από την Αυστραλία μέχρι την Ιαπωνία. Ο κίνδυνος έγινε εντονότερος την Πέμπτη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς που προκάλεσαν κραδασμούς στις αγορές. Ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν την απειλή των δασμών ως διαπραγματευτικό ελιγμό. Σύμφωνα με τη Χάνα Αντερσον της J.P. Morgan Asset Management, «αυτοί οι δασμοί είναι απίθανο να παραμείνουν σε ισχύ για πολύ καιρό». Η ίδια διαπιστώνει ότι «η στρατηγική των ΗΠΑ υπ’ αυτήν την κυβέρνηση είναι να προχωρούν σε θεαματικές κινήσεις στην αρχή των διαπραγματεύσεων για να υποχωρήσουν στη συνέχεια σε πιο ήπιες θέσεις». Παράλληλα, οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο θέτουν στο στόχαστρο τις ασιατικές εξαγωγικές οικονομίες σε μια στιγμή που φαίνεται να κάμπτεται η ανάπτυξή τους.

«Μια κλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στην Κίνα και στην Ουάσιγκτον είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον μεταποιητικό τομέα της Ασίας», τονίζει η Κρίσταλ Ταν, αναλύτρια της Capital Economics. Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, φέρουν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Ιαπωνίας να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. Φέρουν, επίσης, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να αυξάνονται με χαμηλό ρυθμό, και αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα στις εξαγωγές θα εντείνει την πίεση στην ιαπωνική οικονομία που συρρικνώθηκε στις αρχές του έτους. Επιπλέον, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έχει πλήξει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Και τη ίδια στιγμή εντείνουν την αβεβαιότητα γεωπολιτικοί παράγοντες που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ