Εξακολουθεί να διογκώνεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Εξακολουθεί να διογκώνεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ποινές φυλάκισης, τα πρόστιμα και τα λουκέτα δεν φαίνεται να φοβίζουν μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο εξακολουθεί να αποκρύβει εισοδήματα από το κράτος, να υφαρπάζει τον ΦΠΑ ή να μην εκδίδει αποδείξεις. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εντοπισθεί ευκολότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του έτους «τα ποσοστά παραβατικότητας στο σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων και ερευνών υπερβαίνουν το 61%», τονίζεται στον απολογισμό δράσης για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχουν εκτινάξει τη φοροδιαφυγή στα ύψη. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η σύνταξη που θα πάρουν δεν θα φθάνει για τα έσοδα μίας εβδομάδας, και φτιάχνουν από τώρα το κομπόδεμά τους. Μάλιστα, όσοι μπορούν επενδύουν σε αμοιβαία μέσα από πλατφόρμες που ακόμα δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον φορολογικό μηχανισμό. Αρκετοί, μάλιστα, παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια σε ξενοδοχεία των Αθηνών από εξειδικευμένους συμβούλους.

Βέβαια, το σπορ της φοροδιαφυγής δεν εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης. Πάντα κινούνταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Στα δίχτυα των ελεγκτών πιάστηκαν 22 εξαφανισμένοι έμποροι, οι οποίοι είχαν αναγάγει σε επιστήμη την απάτη στον ΦΠΑ, 47 φυσικά πρόσωπα ξέχασαν να δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εντοπίσθηκαν από το άνοιγμα λογαριασμών, ενώ από τον έλεγχο 80 περιπτώσεων, κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, τα διαφυγόντα έσοδα ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία:

1. Διενεργήθηκαν 872 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι. Από αυτούς τους ελέγχους προέκυψαν 3.675 παραβάσεις σε 520 επιχειρήσεις. Το ποσοστό παραβατικότητας κατά τους ελέγχους ανήλθε σε 59,63%.

2. Ολοκληρώθηκαν 70 ειδικοί στοχευμένοι έλεγχοι. Οι παραπάνω έλεγχοι αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, ελαιοτριβεία και πρατήρια υγρών καυσίμων. Κατά τους ελέγχους αυτούς καταλογίστηκαν 196 παραβάσεις σε 44 επιχειρήσεις. Το ποσοστό παραβατικότητας κατά τους ελέγχους αυτούς ανήλθε σε 62,86%.

3. Ολοκληρώθηκαν 2.762 έλεγχοι διακίνησης αγαθών. Αναλυτικότερα, διενεργήθηκαν 2.762 έλεγχοι διακίνησης, κατά τους οποίους προέκυψαν 6.784 παραβάσεις σε 1.748 επιχειρήσεις. Το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 63,29%.

4. Ολοκληρώθηκαν 70 έρευνες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Ο μέσος όρος των εντοπισθέντων διαφυγόντων εσόδων ανά έρευνα ανήλθε σε 253.939 ευρώ σε 70 ολοκληρωμένες έρευνες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της ποινικής φοροδιαφυγής. Το έγκλημα φοροδιαφυγής τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, α) αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 100.000 ευρώ, β) αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 50.000 ευρώ, εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας, και τις 100.000 ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.

Εξακολουθεί να διογκώνεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα-1

«Εξαφανισμένοι» έμποροι και «μαϊμού» ΑΦΜ είναι στη λίστα της ΑΑΔΕ

«Εξαφανισμένοι» έμποροι αλλά και «μαϊμού» ΑΦΜ βρίσκονται πρώτα στη «λίστα» ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο του σχεδίου για τον περιορισμό της απάτης στον ΦΠΑ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο τρίμηνο του έτους και έπειτα από έρευνες μηνών εντοπίστηκαν 22 εξαφανισμένοι «έμποροι», οι οποίοι συνδέονται με ενδοκοινοτικές απάτες ΦΠΑ. Στο επιχειρησιακό σχέδιο του 2018 δίνεται έμφαση στην ταχύτητα εντοπισμού των εξαφανισμένων εμπόρων, ώστε, μέσω της έγκαιρης απενεργοποίησης του κοινοτικού ΑΦΜ τους, να περιορίζεται η δράση τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος για το 2018 περιλαμβάνει περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων από εντοπισμένες τέτοιες περιπτώσεις έως του ποσού των 30.000.000 ευρώ. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις 22 περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων ανήλθαν συνολικά σε 6.955.511 ευρώ ή διαφορετικά 316.159 ευρώ ανά περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι για τους συγκεκριμένους επιτήδειους εξαφανισμένους εμπόρους δόθηκε εντολή να ακολουθηθεί άμεσα η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού ΑΦΜ.

Οι έλεγχοι που έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ γίνονται ταυτόχρονα και σε άλλα κράτη, με στόχο την περιστολή της φορολογικής απάτης. Το 2017, ύστερα από πληροφόρηση που προήλθε από την αμοιβαία διοικητική συνδρομή, εντοπίσθηκαν 129 ελληνικές «εξαφανισμένες» επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκε αναστολή χρήσης του ΑΦΜ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο στόχαστρό της οκτώ κλάδους:

– Πώληση σκαφών αναψυχής.

– Εκμετάλλευση σκαφών αναψυχής.

– Παρασκευή και πώληση soft drinks και αναψυκτικών.

– Παραγωγή και πώληση τσιμέντων και ορυκτέλαιων.

– Κατασκευή και πώληση ρολογιών.

– Κατασκευή και πώληση  κινητών τηλεφώνων.

– Ηλεκτρονικό εμπόριο.

– Παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Οι επιχειρήσεις αυτών των κλάδων με δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ελέγχονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Στόχος των φοροελεγκτών είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων απάτης στον ΦΠΑ και σε άλλους έμμεσους φόρους, αλλά και για να διαπιστωθεί αν ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή επιχειρήσεις άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τηρούν τις φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα εθνικά φορολογικά δίκαια των χωρών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή