Ωφελημένοι οι καταναλωτές από τις υπηρεσίες πληρωμών

Ωφελημένοι οι καταναλωτές από τις υπηρεσίες πληρωμών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκληση για τις τράπεζες αποτελεί η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της δεύτερης ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2). Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούν πλέον επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες πληρωμών, όπως η ελληνική Viva, να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών των πελατών τους, εφόσον αυτοί δώσουν τη δική τους έγκριση.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων που θα προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και συμβουλές για τη διαχείριση των οικονομικών ενός πελάτη, ή στατιστικά στοιχεία που θα του δείχνουν σε τι είδους αγαθά ξοδεύει τα λεφτά του. Τέτοιες υπηρεσίες προορίζονται να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένες και να συγκεντρώνουν στοιχεία όχι από έναν αλλά από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός πελάτη.

Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί να ειδοποιείται στο κινητό του αν στα μέσα του μήνα έχει ξοδέψει μεγάλο μέρος του μισθού του, να δέχεται υπομνήσεις για να αποταμιεύει ή οδηγίες για την εύρεση του πιο συμφέροντος στεγαστικού δανείου. Αυτό το νέο είδος επιχείρησης που εισάγεται με την εν λόγω ρύθμιση ονομάζεται «υπηρεσία πληροφοριών λογαριασμού». Στην πραγματικότητα, ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει τον «προσωπικό του ψηφιακό τραπεζίτη», με τον οποίο θα συναλλάσσεται, χωρίς να αλλάζει τραπεζικό λογαριασμό. Το δεύτερο εισαγόμενο είδος επιχείρησης είναι οι λεγόμενες «υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμής». Αυτές θα έχουν σκοπό την κατάργηση μεσαζόντων στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Θα δημιουργούν μια ψηφιακή «γέφυρα» μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών του καταναλωτή και του εμπόρου, ανταλλάσσοντας τις απολύτως αναγκαίες πληροφορίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Με τις νέες ρυθμίσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει το πράσινο φως σε μικρότερες επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (FinTech), ώστε να κλέψουν από το μερίδιο αγοράς των συμβατικών τραπεζών. Οι τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα ανταποκριθούν στο νέο καθεστώς. Μπορούν να επιλέξουν την αδράνεια και την ελάχιστη απαιτούμενη νομική συμμόρφωση ή να μπουν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τις μικρότερες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ταυτιστούν με την εμπειρία της «ανοιχτής τραπεζικής». Μαζί με τον κανονισμό προστασίας δεδομένων GDPR, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή, έχουν, ούτως ή άλλως, να καλύψουν μεγάλο φόρτο προαπαιτουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή