Βούτσης: Οι Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία

Βούτσης: Οι Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία του σεβασμού των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ, για άλλη μία φορά, χαρακτήρισε παράνομη την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Οι σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία περνάνε κατά καιρούς από δοκιμασίες, παρά το σταθερό πλαίσιο συνύπαρξης και συζήτησης που έχει αποκατασταθεί ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια. Οι δοκιμασίες αυτές, που μερικές φορές αφορούν έμμεσες αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και διεθνών συνθηκών από παράγοντες της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας, είναι αντανάκλαση της ρευστής και μεταβατικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται γεωπολιτικά σήμερα η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Πλην όμως, η αντιφατική προς τη χώρα μας συμπεριφορά εμπεριέχει κινδύνους και γι’ αυτό υπογραμμίζουμε τη σημασία του σεβασμού των διεθνών συμβάσεων και των συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε ο κ. Βούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα Diaro De Noticias και πρόσθεσε:

«Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν θέση υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα σημείωσε ότι «το ζήτημα υπάγεται στην αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων» και συνέχισε:

«Σας υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυστηρός κανόνας διάκρισης των εξουσιών».

«Η περίπτωση αυτή δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από την Τουρκία παρανόμως εδώ και τρεις περίπου μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Την κράτηση αυτή έχει καταδικάσει και η Ε.Ε.» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αναφορικά με τον Κυπριακό σημείωσε ότι «υπήρξαν πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυσή του, καθώς μάλιστα η Κύπρος αποτελεί εδώ και χρόνια ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εχω την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες επίλυσης δεν θα εγκαταλειφθούν. Ας ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε και ας βοηθήσουμε όλοι μας ώστε να πέσει το τελευταίο τείχος μέσα στην Ευρώπη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή