Αντίποινα Πούτιν σε ΗΠΑ με υπογραφή νέου νομοθετικού πλαισίου

Αντίποινα Πούτιν σε ΗΠΑ με υπογραφή νέου νομοθετικού πλαισίου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απάντηση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας τον περασμένο Απρίλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε τον νόμο περί «αντιμέτρων σε μη φιλικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ξένων κρατών»

Μεταξύ άλλων, το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει στον πρόεδρο της χώρας την εξουσία να διακόπτει τις σχέσεις με τις «μη φιλικές» χώρες αλλά και και να επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς σε είδη που εισάγονται από αυτές τις χώρες.

Ο νόμος είχε ψηφισθεί από την Κρατική Δούμα στις 22 Μαΐου και είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή-σ.σ) στις 30 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο η κυβέρνηση μπορεί με απόφαση του Ρώσου προέδρου να επιβάλει διάφορους περιορισμούς στις εισαγωγές ειδών από χώρες που χαρακτηρίζονται μη φιλικές, οι οποίοι ωστόσο δεν θα πρέπει να επεκτείνονται σε είδη ζωτικής σημασίας, τα οποία δεν παράγονται στην Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, ενδεικτικό των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία σημειώνεται ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρωτοβουλία επικοινωνίας από την πλευρά της Ουάσιγκτον με στόχο τον προγραμματισμό ενδεχόμενης συνάντησης μεταξύ των Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την τελευταία επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες τον περασμένο Μάρτιο. 

Η εν λόφω επισήμανση από το Κρεμλίνο έρχεται να διαψεύσει δημοσίευμα της Wall Street Journal, όπου αναφερόνταν ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στα πρώτα στάδια σχεδιασμού για μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. 

«Νιώθουμε ότι υπάρχει έλλειμμα πρωτοβουλίας από την πλευρά των ΗΠΑ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου,  Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή