Μπάσκετ: Πήραν «φωτιά» οι τελικοί

Μπάσκετ: Πήραν «φωτιά» οι τελικοί

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «κόκκινο» που άναψε ο Ολυμπιακός με τη δίκαιη νίκη (75-65) στον πρώτο τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου προσγείωσε απότομα την αήττητη πτήση του Παναθηναϊκού (31 νίκες) και ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας ενόψει του δεύτερου αγώνα, που θα διεξαχθεί μεθαύριο στο κατάμεστο ΣΕΦ. Η νίκη των Πειραιωτών απέδειξε ότι η ψυχολογία στην υπεράσπιση και τη διεκδίκηση του τίτλου δεν έχει, σχεδόν, κανένα συγκριτικό κριτήριο με την προηγούμενη πορεία των «αιωνίων» αντιπάλων.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε εφησυχασμένος, αδιάβαστος και ανέτοιμος, ψυχολογικά και αγωνιστικά, απέναντι στον Ολυμπιακό που ήταν αποφασισμένος να προκαλέσει… σοκ στους γηπεδούχους και τα κατάφερε, γιατί εφάρμοσε άριστα το αμυντικό δόγμα του προπονητή του. Το σύνολο νίκησε τις μονάδες στον πρώτο τελικό και αξιοποίησε στο έπακρο την αμυντική… άπνοια των «πρασίνων» και την επιθετική, μεμονωμένη «παράσταση» που έδωσαν οι Σίνγκλεντον και Τζέιμς. Με τον Σπανούλη να αγωνίζεται 24 λεπτά και τον Πρίντεζη να έχει 15 λεπτά χρόνο συμμετοχής, ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος έδωσε και πάλι απαντήσεις στη συνεχή αμφισβήτηση που δέχεται και εκ των έσω στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι είχαν πολλά παράπονα από τη διαιτησία. Μπορεί να πήρε ρίσκο στα σουτ του Νικ Καλάθη και ο αρχηγός του ΠΑΟ να ήταν άστοχος, αλλά ήταν σαφής ο προσανατολισμός του Σφαιρόπουλου να περιορίσει το οργανωτικό κομμάτι του παιχνιδιού του διεθνούς πλέι μέικερ. Στον αντίποδα, ο Τσάβι Πασκουάλ, πέραν της συνεχιζόμενης έλλειψης ομοιογένειας στην αμερικανοκρατούμενη ομάδα των ακριβοπληρωμένων σταρ που έχει επιλέξει καθ’ ολοκληρίαν στη φετινή περίοδο, δεν είχε καν δεύτερο πλάνο στην περίπτωση που στα 29 τρίποντα που επιχειρήθηκαν υπήρχε μεγάλη αστοχία, όπως και συνέβη (5 εύστοχα).

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε τις αμυντικές σταθερές του στο παιχνίδι «5 εναντίον 5», παρά τη φθορά των φάουλ στους Ρόμπερτς και Μιλοντίνοφ και στην επίθεση βρήκε λύσεις με το γνώριμο στυλ της «Λερναίας Υδρας» από τους Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Μάντζαρη, Στρέλνιεκς, Ουίλτζερ. Η επιθετική «ξηρασία» του Παναθηναϊκού, που δεν είχε συγκομιδή πόντων από τους δύο φόργουορντ (Ρίβερς, Λοτζέσκι), τον αντικαταστάτη του Καλάθη, Λεκάβιτσους, και τον «αγνώριστο» –συγκριτικά με την απόδοσή του σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό– Τζέιμς Γκιστ, ήταν «καταστροφική» για την ομάδα, που είχε μέσο όρο τους 87 πόντους σε 31 αγώνες του πρωταθλήματος και των πλέι οφ. Για τον Ολυμπιακό ο δεύτερος τελικός, παρά τη δύναμη του ΣΕΦ, μπορεί να αποδειχτεί δυσκολότερος για την επίτευξη του 2-0. Αν το πετύχει, θα κάνει άλμα για να επιστρέψει στη θέση του πρωταθλητή.

Στον Παναθηναϊκό, η δυναμική παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προς τους παίκτες και τον Πασκουάλ αποσκοπεί στην αφύπνισή τους, προκειμένου να υπερασπιστούν τα πρωτεία τους. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ προανήγγειλε πρόστιμο ενός μισθού εάν χαθεί ο τίτλος, αντέδρασε ο Τζέιμς με ανάρτηση στο Facebook, ενώ πριν από την προπόνηση, προειδοποίησε άπαντες ότι «αν χάσετε το πρωτάθλημα από τον χειρότερο Ολυμπιακό της τελευταίας δεκαετίας, θα είναι κατόρθωμα και θα φύγετε όλοι».

• Στον μικρό τελικό, ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας του Προμηθέα, τον οποίο νίκησε 81-79 στην Πάτρα.

Ουόριορς – Τζέιμς… 2-0

Η ομαδικότητα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς απέναντι στο ευανάγνωστο παιχνίδι του… μοναχικού στη διεκδίκηση της νίκης Λεμπρόν Τζέιμς (29 π.) και η αποφασιστικότητα των «πολεμιστών» να μη χάσουν το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς του ΝΒΑ, έκριναν τον δεύτερο αγώνα και την εύκολη επικράτηση των γηπεδούχων (123-112), πριν η σειρά μεταφερθεί στην έδρα των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Ο Στεφ Κάρι σταθεροποίησε την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα (8 ασίστ, 7 ριμπάουντ) και στον δεύτερο τελικό σκόραρε 33 πόντους και ευστοχώντας σε 9 τρίποντα κατέρριψε το ρεκόρ του Ρέι Αλεν των Λέικερς, από το 2010. Ο Kλέι Τόμπσον πρόσθεσε 20 πόντους (8/13 σουτ) και ο Kέβιν Ντουράντ σημείωσε 26 πόντους (10/14 σουτ, 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή