Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο είχε, χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα για το διεθνές οικολογικό συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως τις 8 Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Ορθοδοξίας, αλλά και των πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Και στα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, και δη οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – ΠΓΔΜ, εστίασε ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε. Θεωρώ ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου και ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμικός σας ρόλος συμβάλλουν, ώστε να διαδραματίσετε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής είτε σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Είναι μέσα στο πλαίσιο των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία», απάντησε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η συνάντηση Βαρθολομαίου – Ιερωνύμου φέρεται, αντίθετα, να έγινε σε ψυχρό κλίμα λόγω της διένεξης των δύο πλευρών για τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ιερό ναό. Στα τέλη Οκτωβρίου 2017, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο ανώτατοι ιεράρχες παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Για το ίδιο θέμα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό. Ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος είναι ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων και το αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας για αυτοκεφαλία, χωρίς επίσης να υπάρξει μετακίνηση από τις ήδη γνωστές θέσεις των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή