Αναγκαστική στροφή Τσίπρα στην οικονομία

Αναγκαστική στροφή Τσίπρα στην οικονομία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομία, διαπραγμάτευση, ψήφιση προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η τύχη του χρέους, όλα τα ανοικτά για την κυβέρνηση μέτωπα, τα οποία πρόσκαιρα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς το αμέσως προηγούμενο διάστημα έδειξε να κυριαρχεί στην επικαιρότητα η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, επανακάμπτουν δυναμικά στο προσκήνιο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες, το διάστημα μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, εκ των πραγμάτων είναι εξαιρετικά «πυκνές», καθώς θα πρέπει να κλείσει μια σειρά από εκκρεμότητες σε σχέση με την προοπτική ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος. Παράλληλα, στην τελική ευθεία της διαδικασίας εξόδου από τα μνημόνια η κυβέρνηση υφίσταται για άλλη μία φορά την πίεση που μεταφέρουν από την εκλογική βάση τους οι βουλευτές.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να έρθει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι επιθυμεί το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου να έχει ψηφισθεί, ώστε να μη δοθούν αφορμές για όσους ενδεχομένως επιθυμούν να ακολουθήσουν παρελκυστική τακτική έναντι της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη συζήτηση που εξελίσσεται μεταξύ εταίρων και δανειστών, αναφορικά με την εξειδίκευση των μέτρων που θα καταστήσουν καλύτερα διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Washington Group και αισιοδοξούν ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι την 21η Ιουνίου είναι περισσότερο από αρκετός για να αποβούν παραγωγικές οι διεργασίες και να προκύψει η επιθυμητή εξέλιξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παρέπεμψε χθες (Ρ/Σ 24/7) στην αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που να μπορεί να πείσει τις αγορές. Ουσιαστικά, η Αθήνα επιμένει στον προσδιορισμό εκείνων των ρυθμίσεων που θα καταστήσουν ενεργή την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2017, ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν ως ποσοστό το 15% του ΑΕΠ. Αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και παρά τον προβληματισμό που εκφράζεται ότι πιθανή απουσία του Ταμείου θα έχει επίπτωση στην αξιολόγηση της χώρας από τις αγορές, ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε ότι η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου «δεν θα επηρεάσει σε καμιά περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Αιτιολόγησε, μάλιστα, την άποψή του λέγοντας ότι οι αγορές και οι επενδυτές δεν θα κινηθούν με βάση τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά με βάση το προφίλ του ελληνικού χρέους.

Ενημέρωση βουλευτών

Πάντως, ενόψει της ολοκλήρωσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο Γ. Σταθάκης, Ανδρ. Ξανθός, Αλ. Χαρίτσης, Γ. Χουλιαράκης, Ν. Ηλιόπουλος θα ενημερώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά που θα κληθούν να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα, αλλά και να τους αναλύσουν τις προοπτικές που ανοίγονται για την κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο, ύστερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή. Η μεγαλύτερη ανησυχία των βουλευτών, που μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες της εκλογικής βάσης, εστιάζεται στο αν υπάρχει δυνατότητα ανατροπής επώδυνων μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το οικονομικό επιτελείο θα τους ενημερώσει για τα δημοσιονομικά περιθώρια που ανοίγονται και τις διορθωτικές κινήσεις που θα μπορέσει να κάνει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή