Η Ελλάδα και η κρίση του ευρωατλαντισμού

Η Ελλάδα και η κρίση του ευρωατλαντισμού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανάκτηση της εθνικής – λαϊκής κυριαρχίας είναι ζωτικό πρόβλημα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κατά την οποία οι αγορές στέκονται πάνω από τους ψηφοφόρους, όπως μας υπενθύμισε και η πρόσφατη ιταλική κρίση», υποστήριξε στη σύντομη τοποθέτησή του ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας, η κρίση του ευρωατλαντισμού και η Ελλάδα» (εκδόσεις Τόπος), χθες το βράδυ.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Π. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμα «πως δεν αποτελεί απάντηση η ιδιόρρυθμη “Διεθνής των εθνικισμών”, από τον Τραμπ και τον Φάρατζ, μέχρι τη Λεπέν και τον Σαλβίνι. Αντίθετα, εκτρέπει τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια προς την ξενοφοβία, ενώ απειλεί να παρασύρει την ανθρωπότητα σε ένα ζοφερό μέλλον εμπορικών και πραγματικών πολέμων, το τίμημα των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα». Το νέο βιβλίο του Π. Παπακωνσταντίνου ανατέμνει με αναλυτική δεινότητα και αιχμηρό τρόπο και τις πρόσφατες εξελίξεις, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα οδεύει προς διπλή εθνική κρίση. Η ευρωπαϊκή στρατηγική κατέληξε στα μνημονιακά αδιέξοδα, ενώ η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου προκαλεί επικίνδυνες εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Στη χθεσινή παρουσίαση μίλησαν οι Αλέκος Αλαβάνος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θανάσης Σκαμνάκης. Ο Παν. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι το έθνος – κράτος επιστρέφει και ότι καταγράφεται η διάψευση της παγκοσμιοποίησης των αγορών. «Η Αριστερά πρέπει να παρέμβει στο εθνικό πρόβλημα και να μην αφήσει να δρουν σε αυτό το πεδίο αποκλειστικά ακροδεξιές ή και νεοναζιστικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η κράτηση των δύο στρατιωτικών από την Τουρκία».

Ο Θ. Σκαμνάκης τόνισε την ανάγκη να δούμε τις σύγχρονες ποιοτικές εξελίξεις και πως η απάντηση στα εθνικά ζητήματα δεν μπορεί παρά να είναι αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική. Τέλος, ο Αλέκος Αλαβάνος, αφού σημείωσε τον χαοτικό χαρακτήρα των εξελίξεων, τόνισε ότι δεν μπορούν να καθορίζονται όλα στη χώρα μας από τον ξένο παράγοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή